Aizsargtērpi no atkritumu maisiem un medicīniskā apskate autostāvvietā. Ārste pastāsta par skarbo realitāti, strādājot slimnīcā Lielbritānijā (18)

Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lielbritānijā turpina augt Covid-19 upuru skaits, bet slimnīcas strādā no agra rīta līdz vēlai naktij, mēģinot ierīkot intensīvās terapijas nodaļā vietas tiem pacientiem, kuru veselības stāvoklis ir kritisks. Intervijā ar britu raidorganizācijas BBC krievu versiju daktere Robertsa (vārds ir mainīts), dalījās stāstā par personāla, medikamentu un speciālā aprīkojuma trūkumu slimnīcās.

Daži Lielbritānijas medicīnas iestāžu darbinieki jau iepriekš sūdzējušies par iepriekš minēto lietu nepietiekamību, taču viņiem tika liegts komentēt sīkāk jebkādus trūkumus.

"Intensīvās terapijas nodaļa jau ir pārpildīta ar Covid-19 slimniekiem.

Ir atceltas visas operācijas, kuras tika uzskatītas par nenozīmīgām (pat onkoloģijas nodaļā). Trūkst personāla darbinieku, trūkst vietas intensīvās terapijas nodaļā, trūkst medikamentu un trūkst mākslīgās plaušu ventilācijas aparātu," stāsta daktere Robertsa.

"Tas viss saistās ar neziņu par to, ka tuvākajā laikā būs jūtams liels koronavīrusa pacientu pieaugums slimnīcās.

Lielbritānija paredz, ka tas varētu notikt 14. un 15. aprīlī. Slimnīcu darbinieki jau tagad izjūt pandēmijas smagās sekas," sacīja ārste.

Robertsa norādīja, ka visbriesmīgākais ir tas, ka ārsti, kuri strādā 13 stundas dienā, paši sev izgatavo aizsardzības līdzekļus no atkritumu maisiem, celofāna priekšautiem un slēpošanas brillēm.

"Kamēr iedzīvotāji tiek mudināti ievērot divu metru distanci, ārstiem slimnieki ir jāapskata bez speciāliem aizsargtērpiem no 20 centimetru attāluma," norādīja medicīnas iestādes pārstāve.

Ārste sacīja, ka, baidoties par savu dzīvību, daudzi viņas kolēģi nolēmuši paši sev izgatavot aizsargtērpus.

"Mums nav citas izvēles. Medmāsām intensīvās terapijas nodaļās tādus vajag nekavējoties. Viņas veic tādas procedūras, kas noteikti var novest pie inficēšanās ar Covid-19."

"Medmāsām ir jāvalkā parastās medicīnas cepures, kurās jau izveidojušies caurumi. Ir skaidrs, ka tās nenodrošina nekādu aizsardzību. Tā tam nevajadzētu būt. Esam spiestas uz savām galvām likt atkritumu maisus," atklāj daktere Robertsa.

Valdība atzīstot, ka esot problēmas ar visu aizsardzībai nepieciešamo lietu piegādi. Tiesa Lielbritānijas amatpersonas apstiprinot, ka speciālā piegādes komanda ar armijas palīdzību strādājot, lai pēc iespējas ātrāk nodrošinātu mediķus ar nepieciešamajām lietām.

Tāpat Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests 1. aprīlī esot ziņojis, ka valsts saņēmusi vienu miljonu respiratoru, taču nekāda informācija par tik nepieciešamajām galvassegām un aizsargtērpiem neesot bijusi.

Daktere Robertsa atklāj, ka slimnīcā, kurā viņa strādā, neesot neko saņēmusi, bet tas, ko lietojot viņi paši, esot apšaubāmas kvalitātes.

"Uz sejas maskām, kuras pašlaik izmantojam, ir redzams, ka mainīts derīguma termiņš.

Es nesen atradu sejas masku, kurai derīguma termiņš bija mainīts trīs reizes. Noplēsu derīguma termiņa uzlīmes nost un tur bija rakstīts, ka pirmais termiņš beidzies jau 2009. gadā, bet otrais 2013. gadā. Pa virsu bija uzlīmēta trešā uzlīme ar termiņu līdz 2021. gadam," stāsta ārste.

Lielbritānija aizbildinoties, ka vecās sejas maskas esot sajaukušās kopā ar jaunajām, taču tās esot pārbaudītas un apstiprinātas. Tiesa, daktere Robertsa netic šādām runām.

Slimnīcas nodaļā, kurā ārste strādā, jau trīs viņas kolēģi esot saņēmuši pozitīvas Covid-19 analīzes. Vienam no mediķiem neesot bijis speciālais aizsargtērps gluži tāpat kā dakterei Robertsai.

"Visgrūtākais manā darbā ir brīdis, kad kāda slimnieka radiniekam pa telefonu jāpasaka, ka esam spiesti izslēgt mākslīgās elpināšanas aparātu.

Ir ļoti grūti ziņot radiniekiem, ka viņu tuvinieks ir miris, taču mēs nedrīkstam viņiem ļaut ierasties un atvadīties," stāsta ārste.

"Parasti mēs tuviniekiem sakām, ka darīsim visu iespējamo, taču pēdējā laikā es to nespēju pateikt, jo tā nav taisnība. Es nevaru melot tuviniekiem, ka spēšu pieslēgt viņu radiniekus pie mākslīgās plaušu ventilācijas. Es nevaru apgalvot, ka medmāsas aprūpēs pilnīgi visus, jo viņas jau tagad strādā savu spēju robežās," norādīja daktere Robertsa.

Tikmēr Lielbritānijas Veselības dienests ziņo, ka viņiem neesot oficiālas informācijas par to, ka kāds medicīnas iestādes pārstāvis būtu inficējies darbā.

Lūzuma brīdis

Kā stāsta daktere Robertsa, Lielbritānija gatavojas plašam Covid-19 inficēto personu pieaugumam. Ārste paredz, ka situācija kļūšot līdzīga kā Spānijā un Itālijā.

"Ja saslimušo skaits pieaugs tikpat ātri kā tas notika Spānijā un Itālijā, tad mums klāsies ārkārtīgi smagi.

Drīz visu slimnīcu telpas būs aizpildītas, visi medikamenti izlietoti, nepieciešamā aparatūra nepietiks visiem slimniekiem," atzina ārste.

"Papildus tam, šī brīža situācija slimnīcās jau divas reizes pārsniedz pieņemamo pacientu skaitu.

Tiesa, gadījumā, ja slimnīcas tiks paplašinātas, tas neko nemainīs, jo ārstu skaits paliks tāds pats," skarbo patiesību atklāja Robertsa.

"Reanimācijas ārsti ir augsti kvalificēts medpersonāls un normālos apstākļos katram pacientam tiktu veikta rūpīga un individuāla apskate. Šī brīža situācijā mums katrai medmāsai uzdots pieskatīt vismaz četrus slimniekus. Grūtākais ir tas, ka šis darbs jāveic tikpat profesionāli, kā to darām ar vienu pacientu," norādīja ārste.

Medicīniskā apskate autostāvvietā

Robertsa stāsta, ka, vietā, kur agrāk stāvējušas neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīnas, tagad atrodas telts, kurā tiek veiktas Covid-19 analīzes. Tas viss notiekot ārsta uzraudzībā, lai cilvēki, kuri nav inficēti, nenonāktu slimnīcā pie koronavīrusa slimniekiem.

"Cilvēki mēdz pārspīlēt savus simptomus. Tiem, kuriem vajadzētu sēdēt mājās, to nedara un kavē mūsu darbalaiku. Tagad katrs pacients vispirms tiek apskatīts ārpusē, lai varētu izsecināt, vai viņam tiešām ir nepieciešams ārstēties slimnīcā," sacīja Robertsa.

"Liels daudzums mūsu slimnīcas darbinieku ir saslimuši ar Covid-19 un atrodas pašizolācijā. Skumjākais ir tas, ka joprojām redzu, cik daudz cilvēku atrodas parkos un lielveikalos. Lūdzu, palieciet mājās," aicināja medmāsa.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu