Darba devējs pieprasījis "padalīties" ar dīkstāves pabalstu. VID konstatējis iespējamos pārkāpumus uzņēmumos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiro banknotes un rokas.
Eiro banknotes un rokas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc 105 uzņēmumos veiktajiem apsekojumiem Valsts ieņēmumu dienests (VID) divos gadījumos konstatējis iespējamo risku, ka personas, kurām pieteikta dīkstāve, atrodas un strādā uzņēmumā, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrija (FM).

Lai mazinātu Covid-19 izplatību ierobežojošo pasākumu negatīvo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, no marta beigām darba ņēmēji var saņemt dīkstāves pabalstu. Vienlaikus VID kontrolē uzņēmumus, kuru darbiniekiem tiek piešķirti pabalsti, lai noskaidrotu, cik pamatoti tie tiek izmaksāti un cik godprātīgi ir uzņēmumi, kas piesakās pabalstam, norādīja FM.

No 2. aprīļa līdz 5. aprīlim VID veicis 105 uzņēmumu apsekošanu, kuru laikā pārbaudītas 250 reģistrētās uzņēmumu struktūrvienību adreses. Apsekošanas rezultātā uzņēmumos divos gadījumos konstatēts iespējamais risks, ka personas, kurām pieteikta dīkstāve, atrodas un strādā uzņēmumā, kā arī vairāki citi uzņēmējdarbības riski.

FM atgādināja, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir noteikts, ka par nepatiesas informācijas sniegšanu VID dīkstāves pabalsta saņemšanai uzliek naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim līdz 1500 eiro, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā.

Patlaban VID vēl nav piemērojis nevienam uzņēmumam vai strādājošajam sodu par nepamatotu dīkstāves pabalsta saņemšanu, jo notiek faktu pārbaudes. Taču papildus veiktajām pārbaudēm VID jau ir saņēmis informāciju par vienu gadījumu, kad darba ņēmējs vēlētos atmaksāt jau izmaksāto dīkstāves pabalstu, skaidroja FM.

"Rūpīgi monitorējot situāciju saistībā ar Covid-19 izraisīto krīzi, jau ir konstatēti arī gadījumi, kad darba ņēmējs ir nostrādājis pilnu gadu, bet tagad izrādījās, ka bija nelegāli nodarbināts vai arī darba ņēmējs ir saņēmis mazāku dīkstāves pabalstu nekā bija cerējis saņemt, jo alga daļēji bija izmaksāta "aploksnē"," norādīja FM. 

Tāpat atsevišķos gadījumos darbinieks uzņēmumā fiktīvi bijis piereģistrēts kā valdes loceklis, pašam to nezinot. Ir arī identificēts gadījums, kad darba devējs pieprasa darba ņēmējam "padalīties" ar saņemto dīkstāves pabalstu.

Dīkstāves pabalsti līdz šim izmaksāti jau 1386 darba devēju 6820 darba ņēmējiem 1 751 400,89 eiro apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu