Karantīnas pasākumu nodrošināšanai Bulgārijas valstspiederīgo uzturēšanās vietā izveidota speciāla komisija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Госканцелярия

Izveidota speciāla komisija karantīnas pasākumu koordinācijai ārzemnieku uzturēšanās vietā Bauskas novadā, kur patlaban atrodas 18 Bulgārijas valstspiederīgie, no kuriem vienam apstiprināta saslimšana ar Covid-19, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publiskotais veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) rīkojums "Par karantīnas režīma noteikšanu".

Rīkojums paredz, ka gadījumā, ja karantīna būs jānosaka papildu ārvalstu pilsoņiem bez pastāvīgas dzīvesvietas, tas būs jāsaskaņo ar komisiju karantīnas pasākumu koordinācijai.

Komisiju vada Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) direktora vietniece attīstības un epidemioloģiskās drošības jautājumos Ilona Liskova, savukārt komisijas vadītāja vietniece ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas gatavības plānošanas un koordinācijas nodaļas vadītāja Ilze Grolle.

Komisijas sastāvā arī ir Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības departamenta Sabiedrības veselības kontroles nodaļas vadītāja Ilona Drišļuka, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane, Bauskas novada Mežotnes pagasta pārvaldnieks Zigurds Kalējs un Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Zellis.

Ceļotājiem patlaban noteikts aizliegums pamest pašreizējo uzturēšanās vietu - bijušās Mežotnes internātvidusskolas telpas, Bauskas novada, Mežotnes pagastā.

Rīkojums arī aizliedz uzturēšanās vietā ierasties trešajām personām, izņemot, ja tas vajadzīgs neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai, Valsts policijas, pašvaldības policijas un Valsts robežsardzes darba pienākumu veikšanai, kā arī pārtikas un pirmās nepieciešamības preču piegādēm. 

Citos gadījumos trešo personu ierašanos ir jāsaskaņo ar komisiju karantīnas pasākumu koordinācijai.

Rīkojumā noteiktie predepidēmijas pasākumi nosaka par pienākumu novērot ārzemnieku veselības stāvokli, divas reizes dienā mērot ķermeņa temperatūru, un, parādoties akūtām elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm (klepus, drudzis, elpas trūkums), nekavējoties zvanīt pa tālruni 8303.

Atbildīgā iestāde par SPKC noteikto profilakses un pretepidēmijas pasākumu organizēšanu un veikšanu uzturēšanās vietā ir Bauskas novada pašvaldība.

Kā ziņots, Latvijā no Igaunijas iebraukuši 18 Bulgārijas valstspiederīgie, no kuriem vienam konstatēta saslimšana ar Covid-19, kā rezultātā ceļotāji netika ielaisti Lietuvā tranzītā un tagad atrodas Mežotnes internātvidusskolas telpās, kur viņiem ir noteikta karantīna.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pirmdienas preses konferencē klāstīja, ka pie noteiktiem drošības pasākumiem karantīnā esošo Bulgārijas pilsoņu transportēšana cauri Lietuvai ir pieļaujama.

"Mēs nesaskatām nekādu risku, ja viņiem tiktu atļauts doties tālāk un ja Lietuva nodrošinātu konvoju, kas viņus pavadītu," sacīja Perevoščikovs.

Epidemiologs arī nesaskata vietējo inficēšanās risku attiecībā uz šiem ceļotājiem, jo Latvijā viņi pārvietojušies, izmantojot privātas automašīnas.

Tikmēr pēdējā diennaktī konstatēti seši jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi, kas ir mazākais vienā dienā reģistrēto jauno pacientu skaits kopš marta vidus.

Patlaban 41 Covid-19 pacients ir stacionēts, tai skaitā 38 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu