FIBA atceļ vasarā plānotos Eiropas jauniešu čempionātus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Basketbola bumbas
Basketbola bumbas Foto: LETA

Starptautiskā Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas zonas (FIBA Europe) valde otrdien neklātienes sēdē lēma atcelt vasarā paredzētos Eiropas jaunatnes čempionātus Covid-19 vīrusa straujās izplatības dēļ, vēsta Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā publicētā informācija.

FIBA Europe valde pauda, ka turnīru organizatori nespētu pienācīgi sagatavoties šīm sacensībām. Tāpat šā brīža situācija valstī sagatavošanās procesu apgrūtina arī spēlētājiem un izlasēm. Lielu lomu lēmuma pieņemšanā spēlēja arī valstu slēgtās robežas un neskaidrība, kad tās atkal tiks atvērtas.

Valstīm, kurām bija uzticēts rīkot turnīrus 2020.gada vasarā, būs iespēja saglabāt rīkotāju tiesības 2021.gadā. Ja kāda nevēlēsies tās izmantot, rīkotājus paredzēts izraudzīties parastajā kārtībā 2020.gada rudenī. Saglabājas komandu dalījums divīzijās pēc 2019.gada sezonas rezultātiem, taču grupu izlozes tiks veiktas no jauna, ņemot vērā attiecīgā gadu gājuma komandu sniegumu iepriekšējos turnīros.

Tiesības piedalīties 2021.gada U-19 Pasaules kausa izcīņā tiek piešķirtas saskaņā ar FIBA jaunatnes izlašu reitingu. Vīriešu turnīrā Eiropu pārstāvēs Spānija, Francija, Lietuva, Turcija un Serbija (Latvija ieņem desmito vietu Eiropas rangā), bet sieviešu turnīrā Spānija, Francija, Itālija, Krievija, Ungārija (kā rīkotājas) un Čehija (Latvija ieņem devīto vietu Eiropas rangā).

Pandēmijas dēļ tiks koriģēts arī nacionālo izlašu tuvāko sacensību grafiks. Kā zināms, Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) Tokijas olimpiskās spēles pārcēlusi uz 2021.gada vasaru (23.jūlijs - 8.augusts), bet FIBA kalendārā 2021.gads bija rezervēts konfederāciju čempionātiem, tai skaitā jūnijā Francijā un Spānijā paredzētajam Eiropas sieviešu čempionāta finālturnīram un septembrī Vācijā, Čehijā, Gruzijā un Itālijā paredzētajam "EuroBasket 2021".

Lēmumu par konfederāciju čempionātu norises termiņiem FIBA pasaules organizācijas vadība tuvākajā laikā pieņems centralizēti. FIBA Europe viedoklim šajā jautājumā būs tikai rekomendējoša nozīme (līdzīgi, kā tas notika jautājumā par olimpiskās kvalifikācijas kvotu sadali).

Ņemot vērā starptautiskā kalendāra aspektus, FIBA Europe valde nolēma rekomendēt vīriešu čempionātu pārcelt uz 2022.gadu. Konkrēts lēmums par Eiropas sieviešu čempionāta vēlamo termiņu pagaidām netika pieņemts, kaut arī iezīmējušies nopietni izaicinājumi, lai turnīru sarīkotu paredzētajā laikā un vietās.

Līdz nākamai FIBA Europe valdes sēdei, kas paredzēta maijā, administrācija pēc konsultācijām ar klubiem sagatavos konkrētus priekšlikumus par pagaidām apturētajiem 2020.gada sezonas FIBA klubu turnīriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu