Saslimšana ar Covid-19 konstatēta teju 30 NMPD darbiniekiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NMPD automašīna.
NMPD automašīna. Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunā koronavīrusa izraisītā saslimšana Covid-19 konstatēta 26 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem (NMPD), aģentūru LETA informēja dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Lai medicīnas darbinieku vidū iespējami agrīni atklātu inficēšanās gadījumus ar Covid-19, NMPD jau vairākas nedēļas pastiprināti veic savu darbinieku testēšanu. Šādu kārtību paredz arī Valsts operatīvās medicīniskās komisijas lēmums par dažādu mērķa grupu testēšanu.

Analīzes tiek veiktas visiem NMPD darbiniekiem ar elpceļu saslimšanas simptomiem - šādā gadījumā darbinieks neturpina darbu, bet atgriezties var tikai pēc izveseļošanās un negatīva analīžu rezultāta saņemšanas, skaidroja Bukša. Tāpat testēšanu veic tiem, kuriem ikdienā ir paaugstināts risks, tostarp analīžu teltīs strādājošie, darbinieki, kuriem ir bijis kontakts ar Covid-19 pacientiem un citās paaugstināta riska situācijās.

Divu nedēļu laikā pārbaudes veiktas gandrīz 700 dienesta darbiniekiem - gan brigāžu personālam, gan arī Operatīvās vadības centrā strādājošajiem. Mērķis ir laikus atklāt saslimšanas gadījumus, mazinot infekcijas izplatīšanu pacientu un citu dienesta darbinieku vidū.

Veicot ikdienas testēšanu, divu nedēļu laikā Covid-19 pozitīvas analīzes ir konstatētas 26 NMPD darbiniekiem. Savukārt mājas karantīnā pašlaik atrodas 56 darbinieki, kuri ir bijuši kontaktā ar Covid-19 apstiprinātu pacientu.

Iepriekš bija zināms, ka pozitīvais Covid-19 tests ir 11 Operatīvās vadības centra darbiniekiem. 

Operatīvās vadības centrā jau ir ieviesti papildu aizsardzības pasākumi. Proti, dispečeru darba vietas ir izkārtotas, ievērojot divu metru distanci, telpās ir pastiprināti dezinfekcijas pasākumi, dežūras laikā personāls lieto sejas aizsargmaskas un darbiniekiem ir arī papildus pārbaudes - tiek mērīta ķermeņa temperatūra, izjautāti par simptomiem.

NMPD stiprina arī Daugavpils dispečercentra kapacitāti lielākas zvanu plūsmas pārvirzīšanai uz to, izvēršot papildus darba vietas un pārorganizējot personālu. Darbam dispečercentrā papildus tiek piesaistīti gan brigāžu mediķi, gan izdienā aizgājušie kolēģi, gan arī medicīnas studenti, kurus papildus apmācīs. Nepieciešamības gadījumā tiks vērtēti vēl citi drošības pasākumi.

NMPD brigādes uz katru izsaukumos dodas, lietojot individuālos aizsardzības līdzekļus. NMPD ir izstrādāts algoritms, paredzot dažādu līmeņu aizsardzības līdzekļu lietošanu, kas ir atkarīgs no konkrētās situācijas, piemēram, ja neatliekamā palīdzība jāsniedz potenciālam Covid-19 pacientam, personālam jālieto visaugstākās aizsardzības komplekts - kombinezons, respirators, aizsargbrilles un medicīniskie cimdi. Savukārt obligāta sejas respiratora, aizsargbriļļu un cimdu lietošana ir visos izsaukumos, kur pacientiem ir akūtas elpceļu saslimšanas pazīmes, kas nav saistītas ar aizdomām par Covid-19.

Savulārt, ja izsaukums ir pie pacienta, kuram nav akūtas elpceļu slimības pazīmes, bet ir cita saslimšana vai kurš ir guvis traumu, brigādes personālam vienmēr jālieto sejas maska un cimdi. Lai mazinātu infekcijas izplatību, nogādājot pacientu slimnīcā, brigādes transportlīdzeklī nevar atrasties tuvinieki, izņemot, pavadot mazus bērnus un pacientus ar īpašām vajadzībām vai ierobežotu rīcībspēju.

Kā ziņots, Covid-19 aizvadītajā diennaktī apstiprināta vēl sešiem cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 548 cilvēki. Iepriekšējā diennaktī veikti 1122 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet līdz šim kopumā Latvijā veikti 22 575 Covid-19 testi.

Patlaban 41 pacients stacionēts, tai skaitā 38 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu