Puntulis: Plašsaziņas līdzekļiem būs jākonkurē par naudu, kas Covid-19 krīzes dēļ piešķirta medijiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kultūras ministrs Nauris Puntulis
Kultūras ministrs Nauris Puntulis Foto: Zane Bitere/LETA

Plašsaziņas līdzekļiem būs jākonkurē par naudu, kas piešķirta Covid-19 krīzes skarto masu mediju atbalstam, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK).

Puntulis skaidroja, ka valdība otrdien pieņēmusi "ļoti būtisku lēmumu" par atbalstu masu medijiem Covid-19 radītās krīzes dēļ.

Vērtējot šāda lēmuma nepieciešamību, ministrs sacīja, ka neesot zināms, vai Latvija atrastos salīdzinoši labā pozīcijā Covid-19 pandēmijas kontekstā, ja nebūtu masu mediju ieguldījuma.

Politiķis skaidroja, ka līdz šim tika meklēts risinājums, kā palīdzēt masu mediju nozarei krīzes apstākļos, rezultātā lemjot nozares atbalstam piešķirti vairāk nekā 2 miljonus eiro. Tuvākajā laikā tiks izstrādāti kritēriji, lai konkursa kārtībā atlasītu masu medijus, kuri varēs saņemt valsts finansējumu un veidot saturu par Covid-19.

"[Masu medijiem] konkurēt noteikti vajadzēs, jo tas ir pietiekami liels finansējums, ko valsts varēs sadalīt. Finansējumu iegūs tas, kurš piedāvās labāku risinājumu," teica ministrs, gan norādot, ka par konkrētiem kritērijiem vēl ir pāragri runāt.

Kā ziņots, Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja 2,04 miljonu eiro piešķiršanu Latvijas masu mediju atbalstam no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kā norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, šī summa nepieciešama, lai atbalstītu komerciālo mediju darbības nepārtrauktību un kapacitātes stiprināšanu. Tas savukārt nodrošinātu kvalitatīva vietējā nacionālās un reģionālās nozīmes satura radīšanu un stiprinātu valsts informatīvo telpu, norādīts KM informatīvajā ziņojumā.

No 2,04 miljoniem Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) paredzēts viens miljons eiro, lai nodrošinātu sabiedrībai iespēju saņemt daudzpusīgu informāciju un viedokļus Covid-19 krīzes pārvarēšanā un informatīvās telpas drošības nodrošināšanā komerciālajos elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos.

Mazliet vairāk par miljonu eiro jānovirza KM Mediju atbalsta fonda īstenošanai, lai nodrošinātu sabiedrībai iespēju saņemt informāciju un viedokļus Covid-19 krīzes pārvarēšanā un valsts informatīvās telpas drošības nodrošināšanā drukātajā presē un komerciālajos interneta ziņu portālos, sniegtu atbalstu abonēto preses izdevumu piegādes izmaksām, kuru veic VAS "Latvijas Pasts", un elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu apraides izmaksām.

No šīs summas 599 492 eiro paredzēti drukātās preses un komerciālo interneta ziņu portālu atbalstam, 223 737 eiro - abonētās preses izdevumu mēneša piegādes izmaksām ārkārtējās situācijas laikā, savukārt 217 699 eiro paredzēti elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu mēneša apraides izmaksām ārkārtējās situācijas laikā.

Tāpat valdība atbalstīja līdzekļu pārdali 154 912 eiro apmērā starp KM apakšprogrammām - no valsts budžeta apakšprogrammas "Diasporas pasākumu īstenošana" uz programmu "Mediju politikas īstenošana" Mediju atbalsta fonda īstenošanai.

Informatīvajā ziņojumā KM norāda uz nepieciešamību turpināt plānotās valsts un pašvaldību informatīvās kampaņas Latvijas medijos, kā arī izmantot Latvijas medijus, lai sasniegtu stratēģiskās komunikācijas mērķus saistībā ar Covid-19, izvietojot apmaksātu informāciju mediju platformās.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka mēneša laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām KM sadarbībā ar NEPLP veiks aprēķinus par Covid-19 ārkārtējās situācijas ietekmi uz sabiedrisko mediju finansiālo spēju nodrošināt sabiedriskā pasūtījuma izpildi. Kultūras ministrs informatīvo ziņojumu par to iesniegs izskatīšanai MK sēdē.

Šobrīd veiktie aprēķini rāda, ka sabiedriskajiem medijiem varētu būt nepieciešams vēl aptuveni 1,4 līdz 1,6 miljonu eiro liels finansējums sabiedriskā pasūtījuma izpildei, tādējādi ārkārtējās situācijas ietekmi uz mediju nozari paplašinot līdz aptuveni 3,7 miljoniem eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu