SPKC nāk klajā ar rekomendācijām sociālās aprūpes centriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai nepieļautu jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatīšanos, sociālās aprūpes centros (SAC) jāievēro stingri drošības pasākumi, tostarp jāpārtrauc kolektīvās aktivitātes un nedrīkst pieļaut pārtikas tirdzniecību klientiem, rekomendācijās SAC norāda Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Centrā norāda, ka SAC atrodas cilvēki, kuriem ir augsts veselības traucējumu un komplikāciju risks, inficējoties ar Covid-19. Turklāt SAC ir augsts infekcijas izplatīšanās risks saistībā ar blīvu apdzīvotību un ierobežotu personāla skaitu. Covid-19 SAC var izraisīt grūti kontrolējamus uzliesmojumus ar lielu saslimušo skaitu un ievērojamu letālo gadījumu pieaugumu, norāda SPKC.

Tādēļ klientu aprūpe SAC jāorganizē tā, lai laikus identificētu personas ar infekcijas slimības pazīmēm, nošķirtu viņas no veseliem klientiem, novērstu klientu, aprūpētāju, citu darbinieku un apmeklētāju inficēšanās iespēju, kā arī vides piesārņošanu. SPKC iesaka darbu organizēt astoņu stundu maiņās, pēc iespējas darbinieku savstarpējai saziņai un procesu dokumentēšanai izmantot elektroniskās tehnoloģijas. Tāpat ieteicams izvērtēt iespēju grupēt jeb kohortēt darbiniekus, lai katrs darbinieks aprūpētu noteiktus aprūpējamos. Saskari starp dažādām darbinieku grupām nepieciešams ierobežot.

SPKC skaidroja, ka aprūpes centros nepieciešams pārtraukt aprūpējamo personu kolektīvās aktivitātes, nodrošināt darbinieku distancēšanos, turklāt nav pieļaujama darbinieku pulcēšanās, atpūtas laikā un ēdienreizēs. Nepieciešams arī ierobežot apmeklējumus iestādē, nodrošināt alternatīvus saziņas līdzekļus personām, kuras citādi varētu apmeklēt, piemēram, organizējot virtuālo sazināšanos pa tālruni vai, izmantojot video sakarus.

Savukārt mantu un pārtikas piegāde ir pieļaujama tikai ar SAC vadības atļauju, nekādas klientu tuvinieku atnesto mantu un pārtikas piegādes nav pieļaujamas. Nav pieļaujama arī pārtikas tirdzniecības organizēšana iestādes klientiem.

Ieteikumos arī pausts, ka personu gultas jāizvieto maksimāli attālināti viena no otras, bet ēdināšanu vajadzētu nodrošināt katrai personai individuāli. Vēlams izmantot vienreizējās lietošanas traukus un piederumus vai nodrošināt atsevišķu saslimušo personu trauku mazgāšanu no veselo personu traukiem.

Epidemiologi arī norāda, ka visu telpu apdarei un visām virsmām jābūt viegli tīrāmām, dezinficējamām. Savukārt darbinieki un klienti jānodrošina ar iespējām roku mazgāšanai - siltu ūdeni, šķidrajām ziepēm, roku susināšanas līdzekļiem un 70% spirtu saturošiem roku dezinfekcijas līdzekļiem.

Vienlaikus SAC vadībai jāsniedz stingri norādījumi sociālo iestāžu darbiniekiem, uzsverot, ka darbinieks nedrīkst nākt uz darbu un jāveic pašizolācija, ja viņš pēdējo 14 dienu laikā ir bijis ārpus Latvijas, bijis kontaktā ar Covid-19 inficētu personu, kā arī, ja darbiniekam ir radušās elpceļu infekcijas pazīme. SAC vadītajam ir tiesības pieprasīt darbiniekam rakstisku apliecinājumu, ka darbinieks pēdējo 14 dienu laikā nav bijis ārpus Latvijas, nav bijis kontaktā ar Covid-19 inficētu personu, kā arī, ka darbiniekam nav elpceļu infekcijas pazīmes.

Tāpat ir jāveic SAC darbinieku veselības skrīnings, nepieļaujot, ka personas ar elpceļu infekcijas pazīmēm veic savus darba pienākumus. Veselības aprūpes darbinieks veic aprūpes un citu darbinieku veselības skrīningu visiem darbiniekiem, sākot un pabeidzot darba pienākumu veikšanu, un to dokumentē.

Ja darbiniekam ir aizdomas, ka aprūpējamai personai ir parādījušās Covid-19 pazīmes, darbiniekiem nekavējoties ir jānodrošina personas izolācija un, paliekot drošā attālumā no klienta, telefoniski jāinformē māsa. Savukārt personu ar apstiprinātu Covid-19 infekciju saskaņā ar SPKC norādījumiem izvieto atsevišķā telpā un, ja iespējams, telpu grupā - stāvā, korpusā vai ēkā. Ja iestādē ir liels Covid-19 slimnieku skaits, ir pieļaujama to grupēšana, vienā telpā izvietojot vairākas personas, ievērojot dzimumu sadalījumu.

Kā ziņots, saslimšana ar Covid-19 šonedēļ Latvijā atklāta trīs sociālo aprūpes centru klientiem vai darbiniekiem.

Bolderājas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā "Stella maris" Covid-19 konstatēta kādai klientei.

Siguldas novadā privātajā sociālās aprūpes centrā "Allaži" Covid-19 konstatēta vienam darbiniekam.

Savukārt Elejas sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā saslimšana ar Covid-19 konstatēta četrām personām.

Mediķi līdz šim allaž ir uzsvēruši, ka gados vecāki iedzīvotāji un cilvēki ar vājāku kopējo veselības stāvokli ir riska grupas, kurām Covid-19 ir visbīstamākā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu