Foto ⟩ Ieskaties, kā izskatījās "Rozā mēness"! Pasaule piedzīvo gada spožāko supermēnesi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: MICHAEL DODGE / EPA

Naktī uz trešdienu, 8. aprīli, pie debesīm bija vērojams 2020. gada lielākais pilnmēness - "Rozā mēness". Ja saldi gulēji un neskatījies zvaigžņotās debesis, nekas! Visapkārt pasaulei cilvēki dalījušies ar savām fotogrāfijām no piedzīvotā supermēness, vēsta raidsabiedrība CNN.

Šāds nosaukums mēnesim dots, jo tas tiek uzskatīts par pavasara vēstnesi, jo jāatzīst, ka ne visās pasaules vietās tas mirdzēja rozā nokrāsā.

Foto: Naktī uz 8. aprīli visa pasaule vērās gada spožākajā supermēnesī

Nosaukums cēlies no grieķu vārda "passover", kas izvēlēts tāpēc, ka rožainais supermēness ir pirmais pilnmēness, kas uzmirdzēs pēc pavasara ekvinokcijas, ko sagaidījām 19. martā. (24. martā pie debesīm mirdzēja jauns mēness.)

Mūsdienās par supermēnešiem sauc tos pilnmēnešus, kas sakrīt ar Mēness tuvāko punktu Zemei tā eliptiskajā orbītā, kā rezultātā Mēness no Zemes būs redzams daudz lielāks nekā ierasts.

Parasti gadā pie debesīm vērojami 12 pilnmēneši - katrā mēnesi pa vienam. Tiesa, šis gads būs īpašs, jo 2020. gada oktobrī būs vērojami divi pilnmēneši - 1. oktobrī un 31. oktobrī. Šāda dabas parādība ir zināma kā "Zilais mēness".

Nākamais supermēness pie debesīm būs vērojams 7. maijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu