"Tagad nav laiks, lai atvieglotu pasākumus." PVO Eiropas birojs aicina stiprināt centienus apturēt koronavīrusa izplatīšanos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mediķis aizsargtērpā. Ilustratīvs attēls.
Mediķis aizsargtērpā. Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Neraugoties uz "pozitīvām zīmēm" dažās valstīs, ir pāragri mīkstināt pasākumus, kas tiek īstenoti centienos apturēt koronavīrusa izplatīšanos, trešdien brīdināja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas birojs.

"Tagad nav laiks, lai atvieglotu pasākumus," preses konferencē sacīja PVO Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge. "Šis ir laiks, lai vēlreiz dubultotu un trīskāršotu mūsu kolektīvos pūliņus [uzliesmojuma] apturēšanas labā ar visas sabiedrības atbalstu."

Klūge aicināja "visas valstis" stiprināt savus centienus daudzās jomās.

Pirmkārt, ir jāaizsargā veselības aprūpes darbinieki, arī veicot apmācības un nodrošinot, ka viņiem ir nepieciešamās atbalsta struktūras.

Otrkārt, varasiestādēm ir jākoncentrējas uz Covid-19 izplatības apturēšanu un palēnināšanu, liekot lietā sabiedrības veselības pasākumus, kuru mērķis ir nodalīt "veselus cilvēkus no gadījumiem, kad ir aizdomas par saslimšanu vai arī tā ir iespējama".

Treškārt, valdībām un varasiestādēm ir pastāvīgi jāuztur sakari ar sabiedrību, lai nodrošinātu, ka cilvēki ievēro "pašreizējos un iespējamos nākotnes pasākumus".

Vairākas Eiropas valstis paziņojušas par plāniem mīkstināt pasākumus, kas tika ieviesti centienos ierobežot slimības izplatīšanos.

Austrija pirmdien paziņoja par plāniem, ka ar 14. aprīli darbu varēs atsākt daži uzņēmumi, arī parki tiks atvērti sabiedrībai.

Dānija un Norvēģija, kas ir pieņēmušas "daļējās ierobežošanas" stratēģiju, signalizējušas par plāniem vēl aprīlī dažus ierobežojošos pasākumus atvieglot.

Kā norādīja PVO Eiropas birojs, kaut arī inficēšanās gadījumu skaits pandēmijā Eiropā vissmagāk cietušajās valstīs Itālijā un Spānijā turpina pieaugt, pēc stingro karantīnas pasākumu ieviešanas inficēšanās gadījumu skaita pieaugums ir palēninājies.

Arī Austrijā, Vācijā, Nīderlandē un Šveicē ir manāms progress.

Vienlaikus Klūge pauda satraukumu par Turcijā pagājušajā nedēļā konstatēto "dramatisko vīrusa izplatības palielināšanos", kā arī norādīja, ka jauns Covid-19 gadījumu skaita straujš kāpums noticis Zviedrijā.

Arī Izraēlā, Ukrainā, Beļģijā un Norvēģijā apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits turpina pieaugt.

PVO Eiropas birojs ziņo, ka kopumā kontinentā apstiprināti 687 236 inficēšanās gadījumi ar Covid-19, bet 52 824 sasirgušie aizgājuši no dzīves.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu