Covid-19 ⟩ Gobzems uzrunā valdību saistībā ar krīzes pieejamajiem līdzekļiem (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aldis Gobzems
Aldis Gobzems Foto: Edijs Pālens/LETA

Nepieciešams veikt vairākus uzdevumus saistībā ar valdībai pieejamajiem līdzekļiem krīzes risināšanai, izriet no Saeimas opozīcijas deputāta Alda Gobzema paustā vēstulē Valsts prezidentam Egilam Levitam un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV).

Gobzems norāda, ka no publiski pieejamās informācijas esot saprotams, ka valdībai kā aizņēmums "ir pieejami papildus četri miljardi eiro" un esot svarīgi zināt, kā tie tiks izlietoti.

Lai nodrošinātu naudas izlietojuma atklātību, deputāts aicina palielināt Valsts kontroles pilnvaras, kas ļautu ierosināt krimināllietas par valsts mantas izsaimniekošanu. Deputāts rosina nepieļaut iespēju, ka nākotnē valstij būtu kādam "investoram" jāuzdāvina "airBaltic", AS "Latvenergo" vai kāds cits valstij piederošs uzņēmums. "Krīze tādām mahinācijām ir izcils brīdis," akcentē Gobzems.

Deputāts arī cita starpā norāda, ka valstij jāinformē sabiedrība, kā tieši nauda tiks izlietota, piemēram, cik no šīs naudas tiks iztērēts ierēdniecības algu uzturēšanai, cik ieguldīts ražojošās nozarēs, cik izmaksāts dīkstāves vai bezdarbnieku pabalstos un pārējie ieguldījumi. Gobzems arī pauž, ka vienlaikus ir jāveic visu valsts sektora funkciju audits un jāsamazina atalgojums valsts sektorā, izņemot vitāli nepieciešamo, piemēram, medicīnas jomu, kur tas jāpalielina.

Parlamentārietis savā apmēram trīs lappušu un "13 punktu" vēstulē arī interesējas, vai ar četriem miljardiem tiks nosegts viss nepieciešamais. Politiķis arī mudina paaugstināt neapliekamo minimumu, samazināt pievienotās vērtības nodokli pārtikai un komunālajiem pakalpojumiem, kā arī atcelt elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti konkurētspējas veicināšanai.

Gobzems arī aicina veikt soļus nepieciešamo valsts materiālo rezervju nodrošināšanai. Drošības jomā politiķis aicina, apzinoties arī iespējamos sliktākos scenārijus, sagatavot rezervistus policijai, zemessardzei un medicīnas personālam, kā arī mudina zemessargiem izdalīt ieročus glabāšanai.

Politiķis arī rosina daļu medicīnas iekļaut aizsardzības budžetā, piemēram, veicot investīcijās "Gaiļezerā" jeb Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā. Politiķis arī mudina veikt ieguldījumus infrastruktūrā, tajā skaitā atpērkot stratēģiskos uzņēmumus no privātajiem. Norādot arī uz uzņēmumu "Lauma", Gobzems savā vēstulē vaicā par iespēju Latvijai kļūt par Eiropas lielāko masku vai citu medicīnas preču ražotājiem.

Politiķa ieskatā Latvijas izglītības sistēma nav izturējusi pārbaudi uz attālinātu mācību procesu, aicinot veikt ieguldījumus izglītības infrastruktūras uzlabošanā.

Gobzems apšauba ierēdņu un varas politiķu varēšanu "izvilkt valsti no krīzes " un aicina pēc "vācu modeļa (..) labākajiem prātiem" pārņemt stratēģijas izstrādi no politiķiem.

Parlamentārietis arī aicina sekot Kanādas modelim, kur katrs darbu zaudējušais saņemot pabalstā konkrētu summu. Gobzems arī mudina neatlaist lidosta "Rīga" darbiniekus un pauž bažas, ka pašlaik "iznīcinām savu infrastruktūru". Deputāts savā vēstulē izteicis arī vēl daudzus citus ierosinājumus.

Kā vēstīts, valdība pagarinājusi Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 12. maijam.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu