LM piešķirti 6,3 miljoni vecāku pabalstu izmaksai Covid-19 laikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Labklājības ministre Ramona Petraviča
Labklājības ministre Ramona Petraviča Foto: Valsts kanceleja

Sakarā ar grozījumiem likumā, kas paredz turpināt nodrošināt vecāku pabalsta izmaksu tiem, kuriem pabalsta izmaksas termiņš būs beidzies ārkārtas situācijas laikā, valdība šodien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atbalstīja piešķirt Labklājības ministrijai 6,3 miljonus eiro.

Izmaiņas paredz, ka, ja personas bērns, par kuru persona saņem vecāku pabalstu, ārkārtējās situācijas laikā sasniedz vecumu, kad tiek pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa, tad persona turpina saņemt vecāku pabalstu līdz ārkārtējās situācijas beigām, kā arī vienu mēnesi pēc tam.

Grozījumi nosaka, ka regulējums attiecas uz personām, kurām piešķirtā vecāku pabalsta periods (līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam) beigsies ārkārtējās situācijas laikā un kuras šīs situācijas radīto apstākļu dēļ nevarēs atgriezties darbā, jo darba devējs nenodarbinās darbiniekus vai būs iestājusies dīkstāve, vai personas nevarēs gūt ienākumu no saimnieciskās darbības.

Šīs personas varēs pieprasīt piešķirtā vecāku pabalsta turpinājuma izmaksu pēc bērna viena gada vai pusotra gada vecuma sasniegšanas. Šo vecāku pabalsta turpinājumu varēs izmaksāt par periodu no 2020. gada 12. marta līdz brīdim, kad persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk par ārkārtējās situācijas beigām.

Par šo periodu vecāku pabalsta turpinājums tiks izmaksāts iepriekš piešķirtā vecāku pabalsta apmērā, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Vecāku pabalsta turpinājumu neizmaksās, ja persona veiks saimniecisko darbību un gūs ienākumus vai tai būs piešķirts dīkstāves pabalsts. 

Par minētajām personām netiks veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Jau ziņots, ka sakarā ar Covid-19 izraisīto krīzi arī tika veikti grozījumi, kas paredz, ka dīkstāves pabalstam Valsts ieņēmumu dienestā varēs pieteikties arī autortiesību un blakustiesību īpašnieku, kuri saņem autoratlīdzības, norādīja ministrijā.

Tikmēr pēdējā diennaktī konstatēti 12 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi. Aizvadītajā diennaktī veikti 1422 testi, kamēr kopš vīrusa parādīšanās kopumā veiktas jau 25 458 analīzes. 

Patlaban 38 pacienti ir stacionēti, tajā skaitā 35 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu slimības gaitu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu