"Cilvēku dzīvības ir svarīgākas par manām asarām." Kuresāres slimnīcas ārste pastāsta par savu ikdienu Covid-19 pandēmijas laikā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs attēls
Covid-19. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas pilsētas Kuresāres slimnīca savā "Facebook" profilā publicējusi stāstu par kādu Tallinas Veselības koledžas studenti Andželu Randmetsu. Meitene ir topošā medmāsa un pašlaik iziet praksi vienā no Covid-19 epicentriem Igaunijā - Kuresārē, ziņo portāls "Postimees".

"Katru rītu ceļos 4:30, lai 5:45 ar velosipēdu brauktu deviņus kilometrus līdz tuvējai autobusa pieturai. Braucot ar sabiedrisko transportu uz darbu, es aizdomājos par riska grupā esošajiem radiniekiem. No otras puses esmu pateicīga par iespēju atrasties frontes pirmajā līnijā," sacījusi meitene.

Andžela brauc ar velosipēdu, jo viņai nav savas automašīnas, bet tuvumā nav nevienas autobusa pieturas. Par slimnieku kopēju Kuresāres slimnīcā viņa sāka strādāt marta beigās.

"Sākotnēji biju medmāsa, taču 26. martā man piezvanīja Kuresāres slimnīcas galvenā medmāsa un vaicāja, vai vēlos doties palīgā. Es ilgi nedomāju," atminējās Andžela.

Meitene atklāj, ka pati sev apsolījusi, ka nepieciešamības gadījumā, viņa paliks strādāt slimnīcā līdz pat maija beigām.

Tagad Andželas darbadiena sākas plkst. 8.00, taču pirms darba sākšanas viņai ir jānodezinficē rokas un jāuzvelk aizsargtērps.

"Bahilas, kombinezons, cepure un aizsargbrilles. Biezi lateksa cimdi, lai varētu kopt divus pacientus uzreiz," par savu darba aprīkojumu pastāstīja Andžela.

Meitene norāda, ka aizsargtērps nespēj laist cauri gaisu, tādēļ viņas drēbes kļūst mitras jau ienākot nodaļā. "Autiņu un gultas veļas mainīšanas laikā es pamatīgi svīstu. Ja ir jāmaina vairākas reizes pēc kārtas, tad tas pamatīgi apgrūtina manu darbu, jo nav laika atpūtai."

Meitene atzīmē, ka no nodaļas iespējams iziet laukā tikai tad, kad jānoliek laboratorijas analīzes vai jāieliek netīrā veļa mazgāties. "Tāpat pirms došanās mājup, aizsargtērps ir jānovēl stingri noteiktā kārtībā."

"Man ir alerģija pret dezinfekcijas līdzekļiem atsevišķās nodaļās. Tas nozīmē, ka šobrīd mana seja ir tikai pa pusei bez izsitumiem. Noņemt masku nodaļās ir aizliegts, bet iziet no tām ir kategoriski aizliegts," stāstīja Andžela.

Mediķe norāda, ka aizsargbrilles tiek dezinficētas ar 80% spirtu, kas rada pamatīgas asaras acīs. "Brilles nevar mainīt. Ja gribi tās nomainīt, tad tev ir jāiziet no nodaļas. Lai izietu nodaļas, tas nozīmē, ka būs jāmaina viss aizsargtērps."

Meitene stāsta, ka ar to ir jāsadzīvo, jo viņas darbs ir palīdzēt cilvēkiem. "Tas ir svarīgāk par manām asarām, jo aprūpēju gados vecus cilvēkus. Mans darbs - mēģinu apgriezt 100 kilogramus smagu vīrieti, tikmēr trīs gaida autiņu mainīšanu, bet vēl seši - ēdienu."

"Pie pacientiem man ir jāsavāc visi atkritumi, jāiztīra un jādezinficē koridori, procedūras telpas, virtuve un palāti," stāsta Andžela.

Meitene atklāj, ka pēc maiņas beigām viņa dodas sešas reizes mazgāties ar īpašām ziepēm, kas dezinficē viņas ķermeni.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka Igaunijā ar Covid-19 inficēto skaits sasniedzis 1258 cilvēkus.

Igaunijā ar Covid-19 miruši 24 inficētas personas. Vēl 139 cilvēkiem ārstēšanās notiek slimnīcā, bet deviņi no viņiem atrodas smagā stāvoklī un ārstējas intensīvās terapijas nodaļā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu