"Man piebrauca klāt policija un teica, ka nevaru pastaigāties." Latviete stāsta par Covid-19 radīto krīzi Turcijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Stambula
Stambula Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Šonedēļ Turcijā tika novērots straujš Covid-19 inficēto skaita pieplūdums - dažās dienās inficēto skaits pārsniedzis pat 3000, bet kopējais skaists sasniedzis 47 000. Par dzīvi šobrīd vienā no lielākajām Turcijas pilsētām Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" pastāstīja tur dzīvojošā latvieti Elizabete.

Eksperti uzskata, ka, visticamāk, tuvākajā laikā Turcijas veselības aprūpes sistēmai būs jāsastopas ar lieliem sarežģījumiem. Lai arī ieviesti vairāki ierobežojumi, valdība pagaidām nav pilnībā liegusi cilvēkiem pārvietoties, nevēloties iesaldēt ekonomiku.

Stambula tiek dēvēta par tiltu starp Āziju un Eiropu. Pašlaik tur dzīvo arī latviete  Elizabete Auniņa. Pirms aptuveni piecām nedēļām – laikā, kad Latvija sāka slēgt robežas – Elizabete bija ieplānojusi pārvākties un uzsākt dzīvi Turcijā. Lai arī pārvākšanās nav bijusi viegla, sieviete atzīst, ka palīdzējis tas, ka viņa jau laicīgi izīrēja Stambulā dzīvokli un jau iepriekš pilsētā vairākkārt bija viesojusies.

"Man bija diezgan vienkāršs pārvākšanās posms. Drīzāk pašai nedaudz sirreāla sajūta, ka ierodies jaunā valstī, gribi satikt draugus un pavadīt laiku ārpus mājas, bet principā pirmās divas nedēļas nav atļauts vispār iziet no mājām, esi pašizolācijā," raidījumam "Panorāma" stāsta Elizabete.

Meitene rūpīgi ievērojusi karantīnas laiku un visu nepieciešamo (pārtiku un dažādas lietas mājai) viņa pasūtījusi internetā.

Stambulā esot ļoti labi attīstīta attālinātās iepirkšanās kultūra. Pasūtījumus apmaksā internetā, un atvesto preci noliek pie pašām durvīm.

Pēc karantīnas laika beigām Elizabete sākusi iet ārpus dzīvokļa vienu vai divas reizes nedēļā.

"Uz ielām ir maz cilvēku. Kad dodos uz veikalu, protams, izmantoju masku, cenšos izvēlēties laiku, kad mazajos veikalos šeit, pie mājām, ir mazāk cilvēku, kas ne vienmēr, protams, tik labi izdodas, jo Stambulā ir ļoti daudz iedzīvotāju," atzina Elizabete.

Lai arī Turcijā ierobežojumi ir daudz liberālāki nekā citviet Eiropā, arī tur policija uzrauga cilvēku pulcēšanos. Pirms aptuveni nedēļas Elizabete devusies pastaigā un piedzīvojusi, ka arī Turcijā ikdiena ir mainījusies un brīva pārvietošanās vairs neesot iespējama.

"Es biju izgājusi pastaigāties uz parku, kas ir tieši gar Marmoras jūras malu. Uzskatīju, ka pastaigāties gar jūras malu nevajadzētu būt problēmām. Bet man ātri vien piebrauca policija un teica, ka tas šobrīd nav atļauts, jo tā skaitās kā pludmale, tātad nav atļauts šeit ne uzturēties, ne pārvietoties, un laipni aicināja doties mājās," stāstīja Elizabete.

Lai arī Elizabete norādīja, ka sākotnēji Turcijas valdība rīkojusies salīdzinoši operatīvi un liegusi cilvēkiem pulcēties, tālākās darbībās pieļautas kļūdas, baidoties par krīzes negatīvajām sekām uz valsts ekonomiku. Tagad ik dienu inficēto skaits turpina krasi pieaugt, mirušo ir vairāk nekā 900.

"Tādēļ, ka ekonomiski daudziem iedzīvotājiem nav iespējams palikt mājās, viņi nevar turpināt darbu no mājām un nopelnīt iztiku sev un ģimenei, tad viņi turpina doties uz darbu un, manuprāt, tā ir viena no lielākajām kļūdām, kādēļ inficēto skaits turpina augt un, visticamāk, arī turpinās augt, sevišķi lielajās pilsētās. 60% gadījumu ir Stambulā, un dažos strādnieku rajonos tie ir īpaši augsti," stāsta Elizabete.

Elizabete uzskata, ka Turcijas iedzīvotājiem pulcēšanās ierobežojumus ir īpaši grūti ievērot, jo viņu kultūrai raksturīga aktīva sabiedriskā dzīve.

Arī Stambulai tik raksturīgā ielu tirgošanās tagad ir pārtraukta, un pilsētā vairs nav tūristu. Vai un kad Stambula atkal būs tāda kā agrāk, to paredzēt nav iespējams.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu