Levits: Ir pamatotas cerības, ka Latvija būs starp tām valstīm, kas pirmās atgūsies no krīzes (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits pauž cerību, ka Latvija piederēs pie to valstu loka, kas pirmās atgūsies no krīzes un sāks savu augšupceļu.

Valsts pirmā amatpersona Lieldienu uzrunā atzina, ka Lieldienas tiek sagaidītas īpašos apstākļos. Ziemassvētkos nevarēja iedomāties, ka puse zemeslodes iedzīvotāju - četri miljardi cilvēku - būs spiesti palikt mājās un ka iespējas pārvietoties, satikt citus cilvēkus būs ļoti ierobežotas.

"Šis īpatnējais, piebremzētais, palēninātais laiks atstās uz mums savu ietekmi. Tā būs jauna, vienojoša pieredze mūsu likteņkopībā," sacīja Levits.

Viņaprāt, šis laiks savu dziļāko, pozitīvo ietekmi varētu atstāt uz sabiedrības vērtībām un pasaules uztveri. Levits pieļāva, ka tas ļaus apzināties, cik dzīve un dzīvība, ierastais un pierastais, ir trausls. Viņaprāt, tas ļaus vairāk apzināties dzīves vienreizējību un vērtību, izjust un novērtēt brīvību.

"Vispirms jau brīvību fiziski, pārvietoties gan tepat ārpus mājas, gan pāri robežām. Bet vēl jo vairāk apzināties garīgo brīvtelpu, kuru mēs tagad, sēžot mājās, esam aicināti piepildīt ar jēgu, ar īstu jēgu," pauda prezidents.

Viņaprāt, laikā, kad puse dzīves ir pārnesta no reālās pasaules virtuālajā, "mēs labāk saprotam īstu, cilvēcisku kontaktu, dzīvu sarunu vērtību". Tāpat atklājam, ka varam efektīvi strādāt, mācīties un komunicēt ar tehnikas palīdzību, apzinoties, ka "drīz mēs atkal viens otru satiksim, ka nekas un nekad nevar pilnvērtīgi aizstāt cilvēku", sacīja Levits.

Kā piebilda amatpersona, tagad, kad patēriņa iespējas ir ierobežotas, iespējams atklāt, ka varbūt nemaz nevajag tik daudz, kā līdz šim šķitis.

"Katrā ziņā, pietiekamība, kas mūsu planētu pakļautu lēnākai izpostīšanai nekā līdz šim, ir nākotnes vērtība. Tā ļaus lielāku enerģiju veltīt dzīves kvalitātei - izglītībai, veselībai, kultūrai, videi, dabai. Šī vērtību pārvērtēšana dos jaunu impulsu arī ekonomikai," teica valsts pirmā amatpersona.

Levits uzsvēra, ka Lieldienu laiks simbolizē atjaunošanos, atdzimšanu, augšupeju. Lieldienas liek par to domāt, un ir pamats to darīt, jo vēsture māca, ka katra krīze reiz beidzas un tai seko strauja izaugsme, viņš pauda.

"Latvija, pateicoties mūsu cilvēku pacietībai un mūsu valsts izsvērtajai politikai, pieder pie tām nedaudzajām pasaules valstīm, kas salīdzinoši labi spēj šo situāciju kontrolēt un vadīt," pauda Levits, norādot, ka tādēļ ir pamatotas cerības, ka Latvija būs starp tām valstīm, kas pirmās atgūsies no krīzes un sāks savu augšupceļu.

"Savu augšupceļu. Bet nedaudz citādā - labākā virzībā nekā līdz šim," sacīja prezidents, novēlot visiem jaukas, saulainas, nopietnu un gaišu pārdomu pilnas Lieldienas.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu