Lauvas, tīģeri un mājas kaķi. Inficēšanās no kaķu dzimtas pārstāvjiem ir maz ticama

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Kopš kļuva zināms, ka kaķi var inficēties ar Covid-19, daudzu prātus nodarbina, vai tas iespējams arī otrādāk - kaķim inficēt cilvēku. Līdzšinējā pieredze un pētījumi norāda, ka iespējamība inficēties no sava mīluļa nepastāvot, ziņo portāls CNN. 

Pēc saskarsmes ar Covid-19 inficētu zoodārza vadītāju, septiņiem tīģeriem un lauvām Bronksas zoodārzā Ņujorkā parādījies sauss klepus un citi vīrusa simptomi, teikts svētdien, 13. aprīlī, izplatītajā zooloģiskā dārza paziņojumā.

Tāpat, marta sākumā savu kaķi, visticamāk, ar Covid-19 inficējusi kāda beļģu sieviete. Kaut arī kaķim bija elpošanas problēmas un fekālijās tika konstatēts augsts vīrusa līmenis, pētnieki vēl nav pārliecināti, vai kaķis bija inficēts tieši ar koronavīrusu.

Ko šie gadījumi nozīmē kaķiem un viņu saimniekiem? Lai arī izskatās, ka cilvēki šo vīrusu kaķiem nodot var, eksperti netic, ka kaķi to var nodot cilvēkiem. 

"Galvenais ir tas, ka šobrīd nav pierādījumu, ka kaķis - liels vai mazs - ar vīrusu varētu inficēt cilvēku," sacīja Kembridžas universitātes pētniece un veterinārārste Sāra Kedija. 

Bet, protams, ņemot vērā, ka par vīrusu zinām tik maz, eksperti iesaka ikvienam, kam diagnosticēts Covid-19, saviem kaķiem īpaši netuvoties, lai izvairītos no niecīgās iespējas inficēt savu mājdzīvnieku.

"Ja kāds no mājas iemītniekiem saslimis ar Covid-19, viņam jāievēro pašizolācija atsevišķi no pārējiem mājiniekiem, ieskaitot mājdzīvniekus," sacīja Sidnejas Universitātes profesors Žaks Noriss.

Bronksas zoodārzā četrus gadus vecai tīģerienei Nadijai tika veiktas Covid-19 analīzes un tika atzīts, ka tās ir pozitīvas, paziņoja Bronksas zoodārzs. Arī viņas māsa Azula, divi Amūras tīģeri, un trīs Āfrikas lauvas zaudēja apetīti un attīstījās sauss klepus, bet dzīvnieki joprojām ir dzīvespriecīgi.

Citi zoodārzā dzīvojošie tīģeri, lauvas, sniega leopardi, gepardi un pumas par inficēšanos ar vīrusu neliecina.

Par to, ka kaķi var inficēties ar Covid-19, eksperti nav pārsteigti.

Pitsburgas Universitātes infekcijas slimību nodaļas vadītājs Džons Viljamss gadu desmitiem ilgi ir pētījis koronvīrusus. Viņš sacīja, ka tīģeri uzliesmojuma laikā no 2002. līdz 2004. gadam saķēra arī SARS-CoV, kas izraisa smagu akūtu elpošanas sindromu.

"Tomēr ir pārsteidzoši, ka Bronksas tīģeris inficējās ar samērā mazu vīrusa devu, jo, kā varam pieņemt, tīģerim cieša kontakta ar zooloģiskā dārza personālu, nebija", sacīja Kedija.

Pētnieki pieļauj iespēju, ka savvaļas kaķu sugas pārstāvji pret vīrusu ir jūtīgāki, nekā mājās dzīvojošie, jo viņu genomi atšķiras par 5%.

Pagājušajā nedēļā tika izlaists kāds iepriekš nepublicēts, Ķīnā veikts pētījums, kas atklāja, ka mājas kaķi var būt inficēti ar SARS-CoV-2, ja viņiem nāsīs tiek ievadītas lielas vīrusa devas.

"Pētnieki kaķu degunā izšķīdināja koncentrētu vīrusa devu, kas gan ir visai mākslīgi," sacīja Viljamss.

"Kaut arī kaķi varēja inficēties ar SARS-CoV, gadījumu, kad kaķis infekciju būtu nodevis cilvēkam, nav," sacīja Makvīras Universitātes profesors Gils Gilemins. 

Eksperti norādīja, ka uztraukties par to, ka jūsu vai kaimiņa kaķis infekciju nodos cilvēkam, nevajagot.

"Pierādījumu tam, ka dabiski inficēti kaķi varētu izdalīt vīrusu pietiekamā daudzumā, lai inficētu cilvēkus vai citus kaķus, nav," sacīja Londonas Karaliskās veterinārās koledžas profesors Kens Smits.

"Šie neregulārie Covid-19 transmisijas gadījumi no cilvēka uz kaķi nekādā veidā nemazina faktu, ka visi pašreizējie pierādījumi liecina, ka pandēmiju izraisa vīrusa pārnešana no cilvēka uz cilvēku," sacīja Smits.

Eksperti atgādina, ka, lai gan iespēja, ka Covid-19 nodosiet kaķim ir niecīga, labāk būt piesardzīgiem.

"Jāsamazina kontakts starp inficētiem cilvēkiem un dzīvniekiem. Vienmēr jāievēro higiēna - jāmazgā rokas pirms un pēc dzīvnieku mīļošanas, viņu barības vai mantu aiztikšanas," sacīja Smits. 

"Ja jūs droši zināt, ka neesat slims, varat turpināt savus mīluļus glāstīt. Es joprojām apskauju savu kaķi un suņus," sacīja Viljamss.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu