Mūžībā devies gleznotājs Miervaldis Derkusovs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Aizvadītajā nedēļā mūžībā devies gleznotājs Miervaldis Derkusovs, informēja Latvijas Mākslinieku savienības pārstāvis Igors Dobičins.

Derkusovs dzimis 1937.gadā un pēc profesijas bijis meliorators, bet glezniecībai pievērsās jau brieduma gados. 1978.gadā viņš iestājās Jelgavas Tautas gleznošanas studijā, ko tolaik vadīja Visvaldis Garokalns. Savukārt pagājušā gadsimta otrajā pusē Derkusovs studēja glezniecību neklātienē Tautas Mākslas universitātē Maskavā.

Kopš 1981.gada Derkusovs regulāri piedalījās plenēros gleznotāju Jāņa Medņa, Māras Zītares un Emīla Braunberga vadībā. Savus pedagogus viņš esot pieminējis ar vislielāko cieņu, un bija pateicīgs ikvienam kolēģim, kurš bija līdzās viņa radošo meklējumu ceļā.

Izstādēs mākslinieks piedalījās kopš 1978.gada, savukārt Latvijas Mākslinieku savienībā tika uzņemts 2017.gadā. Personālizstādes notikušas Jelgavā no 1999. līdz 2015.gadam un Rīgā 2007. un 2018.gadā.

Gleznotājs piedalījies arī grupu izstādēs Latvijas Mākslinieku savienības galerijā no 2017. līdz 2019.gadam un Jūrmalas pilsētas muzejā - 2013., 2016. un 2019.gadā, kā arī bijis ilggadējs Jelgavas Tautas gleznošanas studijas izstāžu dalībnieks.

Raksturojot Derkusova pieeju glezniecībai, Dobičins norāda, ka mākslinieks bija uzticīgs Latvijas ainavu glezniecības tradīcijai. Būdams pārliecināts reālists, savu darbu sižetus viņš radīja nepastarpinātās dabas studijās. Vasaras plenēros, vērojot krāsu attiecības un tiecoties pēc Latvijas ainavā pastāvošās kompozīcijas skaidrības, mākslinieks pakāpeniski attālinājās no tiešiem dabas portretējumiem un ļāvās ekspresīvākai krāsu valodai, piešķirot konkrētiem ainaviskiem motīviem vispārinājumu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu