Krievijā apgānīts Staļina režīma represijās mirušo Latvijas pilsoņu piemineklis (13)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Ernest Mezak

Krievijā, Intas pilsētā apgānīts Staļina režīma represijās bojā gājušo Latvijas pilsoņu piemineklis, liecina ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) paziņojums sociālajā vietnē "Facebook".

Saņemot informāciju par pieminekļa apgānīšanu, Latvijas vēstniecība Maskavā iesniegusi Krievijai notu, pieprasot nodrošināt pienācīgu cieņu represēto piemineklim, kā to paredz starpvalstu līgums.

Piemineklis "Dzimtenei" Intas pilsētā Komi Republikā atrodas represēto atdusas vietā, Intas Austrumu kapsētā. Piemineklis tika atklāts 1956. gadā, tā autors ir represētais latviešu tēlnieks Eduards Sidrabs. Piemineklī atveidotais sievietes tēls latviešu tautas tērpā ilgus gadus bijis pret latviešu tautu vērsto represijas upuru piemiņas simbols.

Tas ir pirmais piemineklis, kas PSRS teritorijā ir uzcelts, lai iemūžinātu komunistiskā režīma represiju nevainīgo upuru piemiņu. 

Intas piemineklis ir viens no objektiem, ar kuru tika sāktas Latvijas aktivitātes latviešu represēto piemiņas vietu apzināšanā un saglabāšanā Krievijā saskaņā ar 2008. gadā noslēgto Latvijas un Krievijas starpvalstu vienošanos par kapu statusu. Šī vienošanās paredz abu pušu kara un represiju upuru piemiņas saglabāšanu un piemiņas vietu iekārtošanu abās valstīs.

Piemineklis tika restaurēts 2012. gada augustā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu