Stradiņa slimnīcā veikta pēdējos divos gados pirmā sirds transplantācija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas telpas.
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas telpas. Foto: Zane Bitere/LETA

Lieldienu brīvdienās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā veikta pēdējos divos gados pirmā sirds transplantācija, šovakar, 13. aprīlī, vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Ar ģimenes piekrišanu no mirstoša cilvēka tika veikta sirds un divu nieru transplantācija.

Stradiņa slimnīcas virsārsts akūtajā sirds ķirurģijā Uldis Strazdiņš raidījumam atklāja, ka sieviete procedūru gaidījusi jau gandrīz pusotru gadu.

"Paciente ir 60 gadus veca, ar slimu sirdi, iemesls ir koronārā sirds slimība un viņa faktiski jau vairāk nekā gadu, 400 dienas gaidīja rindā uz sirdi, bija divas reizes izsaukta uz slimnīcu, bet objektīvu apstākļu dēļ tā operācija nenotika un viņa bēdīgi brauca mājās.

Bet katru reizi ar domu, ka šie divi kuģi okeānā sastapsies. Un tā tas arī notika šajā reizē," "Panorāmai" pastāstīja Strazdiņš.

Operācija ilga piecas stundas. Paciente šobrīd atlabst Intensīvās terapijas nodaļā.

"Pirms tam bija operācija citā slimnīcā, donora operācija, kur sagatavojām sirsniņu. Un operācija pagāja gludi, lai gan tā ir pirmā šogad," raidījumam stāstīja Strazdiņš. "Un pērn vispār nenotika. Operācija pagāja gludi. Jau varam aprunāties. Apsveicām viens otru Lieldienās."

Covid-19 pandēmijas laikā šādu pacientu veselībai jāpievērš īpaša uzmanība - novājinātās imunitātes dēļ citas saslimšanas viņiem var būt ļoti bīstamas.

Donors atradās citā Rīgas slimnīcā. Covid-19 epidēmijas dēļ gan donora veselība, gan orgānu saņēmēji tiek rūpīgi pārbaudīti. Transplantācijas nenotiek, ja intensīvās terapijas nodaļā, kur atrodas iespējamais donors, ir kaut viens ar koronavīrusu inficējies pacients. 

Pateicību donora ģimenei izteica arī Nacionālā transplantācijas koordinācijas centra vadītājs Jurijs Bormotovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu