Taizemē miris pirmais pacients, kurš ar Covid-19, iespējams, inficējies no līķa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Taizemē ar Covid-19 miris tiesu medicīnas darbinieks, kurš ir pirmais slimības upuris, kurš, iespējams, inficējies no koronavīrusa upura mirstīgajām atliekām, vēstīts sestdien, 11. aprīlī, akadēmiskajā žurnālā "Journal of Forensic and Legal Medicine" publicētā vēstulē.

"Vadoties pēc mums pieejamās informācijas, šis ir pirmais gadījums, kad ar Covid-19 inficējies un miris tiesu medicīnas nozares darbinieks," sacīja vēstules autori. Apstākļi, kā tieši mirušais inficējies, nav norādīts.

Kā norāda vēstules autori, Covid-19 ir jauna slimība, kas ir "jauns izaicinājums medicīnas darbiniekiem", kuriem risks inficēties.

Taizemē līdz šim ar jauno koronavīrusu inficējušies divi mediķi - medmāsa un tiesu medicīnas eksperts. Autori norāda, ka "kaut gan ar vīrusu iespējams inficēties darba vietā, pašreiz vairums saslimšanas gadījumu Taizemē ir ievesti un vietējā transmisija ir neliela".

"Ir neliela iespēja, ka tiesu medicīnas eksperti nonāk saskarē ar inficētiem pacientiem, bet viņi var saskarties ar bioloģiskiem paraugiem un līķiem," sacīts vēstulē. Viņi piebilsts, ka "šobrīd nav datu par precīzu ar Covid-19 inficētu līķu skaitu, jo Taizemē nav ierasta prakse mirstīgajām atliekām veikt pārbaudes uz slimību".

Vēstulē aicina tik un tā ievērot nepieciešamo piesardzību, tai skaitā lietojot individuālos aizsardzības līdzekļus, kā arī dezinficējot telpas.

24. martā Pasaules Veselības organizācija (PVO) nāca klajā ar vadlīnijām, kā rīkoties ar Covid-19 upuru mirstīgajām atliekām, kurās arī sacīts, ka jāizmanto individuālie aizsardzības līdzekļi un jāievēro higiēnas prasības. Vadlīnijās minēts, ka nav apstiprināts neviens gadījums, kad būtu notikusi inficēšanās ar koronavīrusu no miruša cilvēka.

Pēc Džona Hopkinsa Universitātes apkopotajiem datiem, līdz otrdienai, 14. aprīlim, visā pasaulē apstiprināti 1 949 210 Covid-19 gadījumi. Taizemē līdz šim Covid-19 pacientu skaits sasniedzis 2613, neskatoties uz to, ka tā bija otrā valsts pasaulē, kur tika konstatēta inficēšanās ar jauno koronavīrusu. No slimības Taizemē miris 41 cilvēks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu