SVF šogad prognozē smagāko recesiju kopš Lielās depresijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tukšs naudas maks.
Tukšs naudas maks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Starptautiskā Valūtas fonds (SVF) jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") prognozē smagāko recesiju kopš Lielās depresijas 1930. gados.

SVF prognozē, ka recesija būs vairākkārt smagāka par globālo finanšu krīzi, kas sākās pirms vairāk nekā 10 gadiem. 

Covid-19 pēkšņā izplatībā likusi SVF izmainīt prognozi šim gadam - vēl pirms trim mēnešiem tika prognozēts, ka pasaules ekonomikā sagaidāms 3,3% pieaugums, bet nu gada griezumā pasaules ekonomikā varētu būt 3% kritums.

Pēc 2008. gada krīzes, kas bijusi smagākā pēckara periodā, pasaules ekonomikas izaugsme samazinājās par 0,1%.

"Tas ir samazinājums par 6,3% kopš šī gada janvāra, kas ir nozīmīga revīzija ļoti lielā laika posmā. Tas "Lielo blokādi" padara par smagāko recesiju kopš Lielās depresijas, un daudz sliktāku par globālo finanšu krīzi," sacīja SVF galvenā ekonomiste Gita Gopinata.

SVF paredz, ka ekonomika daļēji atkopsies 2021. gadā, kad tiek prognozēta 5,8% izaugsme, tomēr tas joprojām ir zemāks rādītājs nekā pirms pandēmijas.

Šīs prognozes veidotas pieņemot, ka pandēmijas apmēri mazināsies šī gada otrajā pusē un ka visā pasaulē pieņemtie mēri, lai novērstu bankrotu vilni, ilgstošu bezdarbu un finansiālu slogu visā sistēmā.

Ņemot vērā milzīgo neskaidrību, kas saistīta ar Covid-19 krīzi, recesija varētu būt vēl smagāka, ja pandēmijas apmēri nemazināsies šā gada otrajā pusē, tādējādi paildzinot noteiktos ierobežojumus, pasliktinot finansiālos apstākļos un kaitējot piegādes ķēdēm.

"Šādā gadījumā pasaules iekšzemes kopprodukts kritīsies vēl vairāk: par vēl 3% 2020. gadā, ja pandēmija šogad ieilgst, savukārt, ja pandēmija turpinās 2021. gadā, tas varētu kristies vēl par 8%, salīdzinot ar pašreizējo scenāriju," sacīja Gopinata.

Kā vēstīts, SVF prognozē, ka Latvijas ekonomikā šogad būs kritums par 8,6%, nevis pieaugums par 2,8%, kā tika lēsts oktobrī. Savukārt nākamajā gadā SVF prognozē Latvijas IKP pieaugumu 8,3% apmērā, kas būs straujākā starp Baltijas valstīm.

Tāpat fonds prognozē, ka šogad Latvijā patēriņa cenas samazināsies, proti, būs deflācija 0,3% apmērā, bet nākamgad atgriezīsies inflācija un tā būs 3% apmērā.

Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs 2020. gada beigās Latvijā sasniegs 8%, bet nākamgad samazināsies līdz 6,3%, reģistrējot identisku līmeni kā 2019. gadā. 

Tāpat SVF prognozē, ka maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad Latvijā būs deficīts 2,2% apmērā no IKP, bet nākamgad deficīta apmērs saruks līdz 1,5% no IKP.

Eirozonā kopumā SVF prognozē 7,5% IKP kritumu šogad, bet nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsme 4,7% apmērā. 

Inflāciju 19 valstu veidotajā vienotās valūtas zonā SVF šogad un nākamgad sagaida attiecīgi 0,2% un 1% apmērā. Kārtējo maksājumu kontā šogad prognozēts pārpalikums 2,6% apmērā no IKP un 2,7% pārpalikums nākamgad. Savukārt bezdarbs eirozonā šogad palielināsies līdz 10,4%, bet nākamgad kritīsies līdz 8,9%, teikts SVF pavasara prognozēs.

Eiropas lielākajā ekonomikā - Vācijā - IKP kritums šogad prognozēts 7% apmērā, bet nākamgad prognozēta izaugsme 5,2% apmērā.

SVF prognozē, ka Apvienotajā Karalistē, kur pērn ekonomikas izaugsme bija 1,4%, šogad IKP saruks par 6,5%, bet nākamgad pieaugs par 4%.

Nevienā Eiropas valstī SVF šogad neprognozē ekonomikas pieaugumu. Kopumā Eiropā gaidāms IKP kritums 6,6% šogad, bet nākamgad prognozēta 4,5% izaugsme. Savukārt attīstīto valstu grupā kopējā ekonomikas lejupslīde SVF vērtējumā šogad būs 7,3%, bet nākamgad atgriezīsies izaugsme 4,6% apmērā. 

SVF Eiropas attīstības reģionā šogad prognozē IKP kritumu par 5,2%, bet nākamgad - izaugsmi par 4,2%. Šajā valstu grupā, piemēram, Horvātijai tiek prognozēta IKP lejupslīde par 9%, Ukrainai IKP kritums tiek gaidīts 7,7% apmērā, bet Baltkrievijā paredzēts 6% samazinājums. 

ASV ekonomikā lejupslīdi SVF prognozē šogad 5,9% apmērā, bet nākamgad tiek lēsta 4,7% izaugsme, savukārt pasaulē trešās lielākās ekonomikas - Japānas - IKP kritums šogad būšot 5,2%, bet nākamgad gaidāms IKP palielinājums 3% apmērā. 

Ķīnā šogad tiek prognozēta ekonomikas izaugsme par 1,2%, bet nākamgad - par 9,2%, savukārt Indijā šogad un nākamgad IKP pieaugums tiek gaidīts attiecīgi 1,9% un 7,4% apmērā.

Krievijā SVF šogad prognozē IKP kritumu par 5,5%, bet nākamgad tiek gaidīta 3,5% ekonomikas izaugsme. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu