Šuplinska: Problēma ir bērnu pārslodze, jo skolotāji nespēj uzreiz saplānot savstarpējo starppriekšmetu saikni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Eiropas valstu vidū izglītības jomā Latvija ir ļoti labā situācijā, ja ne pašā augšgalā, tādu pārliecību šodien, 16. martā, žurnālistiem pauda izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Vaicāts, kā otrdien noritēja visu Eiropas Savienības (ES) izglītības ministru tikšanās, Šuplinska stāstīja, ka Eiropa risina līdzīgas problēmas un, ka Latvija atrodas ļoti labā situācijā, pateicoties tehnoloģiskajiem risinājumiem, kā arī tam, ka tika izvērtēts mācību process, kā arī mācību metožu pieejamība.

Problēma gan ir bērnu pārslodze, jo skolotāji nespēj uzreiz saplānot savstarpējo starppriekšmetu saikni un nesaprot, ka "ar mazāku resursu iespējams iegūt dziļāku rezultātu", viņa teica. Tāpat ministre uzsvēra, ka šajā informācijas gadsimtā jauniešiem jāmāca, kur atrast noteiktas lietas un kā šīs zināšanas nostiprināt, nevis jādod "pilnīgi sīkas detaļas katrā priekšmetā".

Vaicāta par citu ES valstu skatījumu uz centralizētajiem eksāmeniem, Šuplinska norādīja, ka gala lēmumi attiecībā uz eksāmeniem lielākoties nevienā valstī nav pieņemti. "Lielākā daļa, ieskaitot Lietuvu un Igauniju, gatavojas centralizētajiem eksāmeniem. Ir valstis, kas saka, ka eksāmeni notiks pēc divām nedēļām, kad tiks atcelts ārkārtējais stāvoklis," stāstīja izglītības ministre.

Viņa uzsvēra, ka lielākā daļa ES valstu ir gatavas tālākai dzīvei un apliecinājušas, ka attālinātās mācības ir "tramplīns" tam.

Kā ziņots, 12.klases skolēniem eksāmenu sesijas pamattermiņš patlaban tiek plānots no 2.jūnija līdz 7.jūlijam, savukārt tiem skolēniem, kas centralizētos eksāmenus nevarēs nokārtot šajā laikā no 9.jūlija līdz 30.jūlijam tiks dots papildtermiņš.

Intervijai "Dienā", runājot par eksāmenu norisi, Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks ieteica strādāt tā, lai eksāmeniem skolēni būtu gatavi. "Pamata scenārijs, kam gatavojamies, ir, ka eksāmenu sesija notiks," atzina Catlaks.

"Ir valdības lēmums pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 12.maijam, tas nozīmē faktiski līdz mācību gada beigām. Nav skaidru ziņu, vai šo stāvokli vēl pagarinās, jo tas būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas. Šobrīd informācija liecina, ka situācija ir vairāk pozitīva nekā negatīva. Veselības ministrija ar lielu varbūtību pieļauj iespēju, ka ārkārtējais stāvoklis vairs netiks pagarināts un tiks pieļauta arī pulcēšanās daudz lielākā apmērā nekā pašlaik, bet ar ierobežojumiem," pastāstījis ierēdnis.

Vienlaikus viņš atzina, ja notiks "force majeure" un situācija pasliktināsies tik ļoti, ka būs jāpagarina ārkārtas stāvoklis un jāatceļ arī visi pasākumi jūnijā un jūlijā, krīzes scenārijs ir atcelt eksāmenus un izlikt tikai gada atzīmes. "Tas šobrīd šķiet vismazāk ticamais scenārijs, bet ir jāgaida, kā situācija attīstīsies," piebilda VISC vadītājs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu