Pēc ugunsgrēkiem Černobiļas aizliegtajā zonā Kijevu ieskāvis biezs smogs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Dūmi no ugunsgrēkiem Černobiļas aizliegtajā zonā ieskāvuši Ukrainas galvaspilsētu Kijevu, kur nu ir viens no sliktākajiem gaisa piesārņojumiem pasaulē, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Piesārņojums Kijevā šobrīd ir tādā pašā līmenī kā vairākās Ķīnas pilsētas, ziņo Šveices uzraudzības dienests "IQAir". Pēc dienesta datiem, kādā brīdī ceturtdien, 16. aprīlī, Kijevā bija piesārņotākais gaiss pasaulē.

Tomēr lielāka daļa Kijevas iedzīvotāju mājas nepamet koronavīrusa noteikto ierobežojumu dēļ.

Ukrainas veselības ministrija apgalvo, ka radiācijas līmenis ir normas robežās, un Černobiļai neesot tūlītēju draudi.

Daudzviet pasaulē gaiss kļuvis tīrāks pēc Covid-19 pandēmijas dēļ samazinātās ekonomiskās aktivitātes. Tas daļēji izskaidro, kāpēc smogs Kijevā šobrīd izskatās īpaši slikti.

Foto: Smogs Kijevā

Savvaļas ugunsgrēki netālu no bijušās Černobiļas atomelektrostacijas (AES) plosās jau divas nedēļas. Otrdien ugunsdzēsējiem izdevās liesmas lokalizēt, tomēr ceturtdien tie atkal pieņēmās spēkā stiprā vēja dēļ.

Liesmas vēl nav sasniegušas Černobiļas AES, taču pagājušajās nedēļas nogalē ugunsgrēks bija sasniedzis Pripjatu.

Černobiļas AES katastrofa 1986. gada 26. aprīlī ir lielākais civilās kodolenerģētikas negadījums. Eksplozijā notikuma vietā gāja bojā 30 cilvēki, bet simtiem cilvēku mira vēlāk radiācijas izraisītu slimību dēļ. Precīzs upuru skaits nav noteikts. Toreizējās padomju varasiestādes sākotnēji mēģināja slēpt kodolkatastrofas mērogus.

30 kilometru rādiusā ap AES tika evakuēti 350 000 cilvēku, šajā zonā joprojām nav ļauts dzīvot. Taču aptuveni 200 cilvēki, neskatoties uz oficiālo aizliegumu, ir atgriezušies šajā zonā.

Foto: Ugunsgrēks Černobiļas aizliegtajā zonā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu