""Kovidiotu" ir mazākums." Latviešu mediķis Lielbritānijā par darbu pandēmijas laikā (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: APF/ScanPix

Ir cilvēki, kuri joprojām apšauba Covid-19 eksistenci un tā bīstamību, nemaz neapzinoties, cik ļoti tas ietekmējis, piemēram, mediķu ikdienu, tomēr sakarīgi domājošo ir daudz vairāk kā "kovidiotu", LTV Ziņu dienestam atklāja latvietis Timurs Ancovs, kurš strādā vienā no Londonas centrālajām slimnīcām par operāciju māsas asistentu.

Apvienotās Karalistes Nacionālās veselības aprūpes sistēmā Ancovs strādā jau astoņus gadus. Līdz ar to viņš var salīdzināt, kā rit slimnīcas ikdienas darbs normālos apstākļos un tagad – ārkārtējās situācijas laikā. Taujāts, kā mainījusies ikdiena slimnīcā, viņš pastāstīja, ka viss esot citādāk nekā citus gadus, piemēram, gripas epidēmijas uzliesmojuma laikā.

"Un ar "citādāk" es domāju - nopietnāk. Izskatās, ka daudz nopietnāk. Mani pārsteidz tas, ka cilvēkiem, lasot viltus ziņu informācijas lavīnas, neienāk prātā vai viņi nepamana, ka tās ir ļoti atšķirīgas un reizēm pat diametrāli pretējas.

Visbīstamākie no patērētāju vidus, manuprāt, ir sazvērestības teoriju piekritēji un atšifrētāji. Tā vietā, lai apzinātos to, ka sevi ir jāpasargā un tādējādi pasargājam arī citus, tostarp savus tuviniekus, viņi prāto, vai slimība eksistē," viņš stāstīja.

Viņš stāsta, ka "reizēm, lasot prātuļošanu, rodas iespaids, ka visi ir infektologi, mikrobiologi, mikroģenētiķi un tamlīdzīgi. Viņiem vajadzētu ieiet un paskatīties intensīvās terapijas nodaļās, kur neviens neelpo pats, bet tiek mākslīgi ventilēts, kur mediķi par katru skābekļa procentu pacienta plaušās izcīna nežēlīgu cīņu."

Intensīvās terapijas nodaļās neesot tikai gados veci cilvēki. Tur ir arī gados jauni un šķietami spēcīgi, kuri krituši par upuriem savai vai apkārtējo bezatbildībai.

"Redzu, ka tas ir kaut kas bīstams, un ir jāizmanto visas iespējas sevi pasargāt. Tādu iespēju katram cilvēkam ir daudz. Esmu arī runājis ar dažiem kolēģiem, kas to jau izslimojuši. Nekas tamlīdzīgs līdz šim nav piedzīvots, un tas liecina, ka tas ir kaut kas daudz bīstamāks par to, ko zinājām līdz šim. Vārdu sakot, mums darbā viss ir pamatīgi pārkārtots un ikdiena izskatās pavisam citādi kā pirms mēneša," norādīja mediķis.

Viņš pastāstīja, ka no gripas epidēmijas šī situācija atšķiras ar to, Covid-19 laikā ir pilnas visas intensīvās terapijas nodaļas, kur pacienti ir aizmidzināti un elpo ar mākslīgās ventilēšanas palīdzību, jo paši nespēj plaušas pietiekami apgādāt ar skābekli. Gripas slimniekus parasti neliek intensīvajā terapijā, kas nozīmē, ka slimnieka stāvoklis ir stabils.

"Mūsu operāciju bloks ir pārkārtots un aprīkots intensīvās terapijas vajadzībām. Personāla sadale notiek citādi nekā ierasts, mēs tiekam nozīmēti palīgā intensīvās terapijas personālam. Personāls ik pa divām stundām mainās, jo, uzvelkot pilno personiskās aizsardzības ekipējumu ilgi nevar izturēt," viņš stāstīja.

Slimnīcā ir apturētas visas plānveida operācijas, izņemot steidzamās vēža slimniekiem. Tās ir pārceltas uz citu slimnīcu Londonā. Tāpat slimnīca ir sadalīta "Covid" un "Covid Free" zonās, un pārvietošanās pa slimnīcu tiekot stingri kontrolēta. 

"Operācijas šobrīd taisām tikai piecās zālēs - Covid-19 pozitīvajiem un Covid-19 negatīvajiem katram pa vienai zālei, neatliekamajiem traumu gadījumiem un pa vienai zālei visām citām specialitātēm. Vēl viena zāle atdota dzemdību nodaļas Covid-19 pozitīvajām pacientēm, kurām paredzēts ķeizargrieziens. Pārējās desmit operāciju zāles un mūsu departamenta pēcoperāciju palātas atdotas intensīvās terapijas vajadzībām," pastāstīja mediķis.

Lai pasargātu paši sevi, mediķiem, protams, jāizmanto visi piesardzības pasākumi, kā arī jāseko līdzi savai veselībai.

"Testus šobrīd veic tiem darbiniekiem, kuriem ir simptomi. Daudzi ir neapmierināti, bet es domāju, ka tas ir pareizi, jo negatīvs rezultāts šodien negarantē, ka cilvēks nevar inficēties rīt," stāstīja Ancovs.

Pašam gan tests nav veikts, taču viņš norādīja, ka simptomu parādīšanās gadījumā, analīzes tiktu veiktas uzreiz.

"Ja man būtu simptomi, mani nekavējoties noņemtu no trases un aizsūtītu uztaisīt testu. Būtu jāizolējas uzreiz, negaidot rezultātu. Ja simptomi parādās mājās, es par to paziņoju uz darbu un zvanu 111, kuru gan esot ļoti grūti sazvanīt. Lai arī ko cilvēki nerunā, lai kādi nebūtu viedokļi, viens ir skaidrs – Apvienotā Karaliste šāda mēroga problēmai nebija gatava. Turklāt situāciju pasliktināja valdības lēnā reakcija," norāda mediķis.

Tomēr pēc mediķa domām šim ir arī gaišā puse, piemēram, ēdināšanas uzņēmums "Leon" katru dienu nes pusdienas un sviestmaizes. Tāpat ar maiju mainīšoties mediķa darba grafiks.

"Esmu diezgan apmierināts, ka man no maija mainīs dežūras. Vairs nebūs jāstrādā no 8.00-17.00, bet gan no 8.00-20.30. Tādējādi es nedēļas stundu normu izpildīšu ātrāk, un man tiks papildu brīvdienas. Nemaisīšos pa hospitāli, bet būšu mājās, līdz ar to samazināsies arī inficēšanās risks," viņš stāstīja.

Slimnīcā aizsarglīdzekļu pietiek, taču tos tāpat aicina izmantot apdomīgi. 

"Man tie jāvelk atkarībā no tā, ko es daru. Ja eju iekšā operāciju zālē, tad jāvelk pilns ekipējums neatkarīgi no tā, vai pacients ir Covid-19 pozitīvs vai negatīvs. Tāpat jāvelk, ja ejam iekšā intensīvās terapijas nodaļā, kas šobrīd ir slēgtā zona, tur iekļūst tikai stingri ierobežots personāla skaits. Pārējās nodaļās jānēsā sejas maskas," paskaidroja mediķis.

Pilns aizsargaprīkojums esot ļoti neērts. Esot grūtāk elpot, uz priekšautiem jāraksta vārds, lai vispār atpazītu savus kolēģus, taču kopumā sūdzēties nevarot, jo visa pietiek.

"Jauns komplekts jāvelk katru reizi, kad nopietnas vajadzības dēļ jāpamet īpašā Covid-19 zona un pēc mirkļa jāiet atpakaļ. Tāpēc mums pieprasa būt pašdisciplinētiem un sagatavoties tā, lai, ieejot uz divām stundām, nav jānāk ārā. Ja ko vajag papildināt no zonas ārpuses, tad ir cilvēki, kas pa iekšējo radio saņem pasūtījumu un piegādā nepieciešamo. Ļoti daudz komunikācijas notiek pa radio," pastāstīja Ancovs.

Mediķiem ir jāorganizējas tā, lai, pilnībā pasargājot sevi, izmantotu tikai nepieciešamo daudzumu komplektu.

"Cimdi, piemēram, ir jāvelk divi pāri. Vienu pāri velk nost kopā ar halātu un priekšautiem iekšpusē, otrs ar visu pārējo - sejas aizsegu, masku un cepuri - tiek novilkts zemākas bīstamības pakāpes un tīrajā zonā. Arī cimdi katru reizi ir jādezinficē, lai pēc iespējas samazinātu infekcijas nokļūšanu slimnīcas atkritumos," viņš turpināja.

Ancova inficētie kolēģi koronavīrusu esot pārslimojuši tāpat kā parasto gripu, tikai ar atšķirīgiem, smagākiem simptomiem. Nevienam nevajadzēja hospitalizāciju un mākslīgo ventilēšanu. Vairums ir atgriezušies darbā.

"No man zināmajiem kolēģiem vēl divi ir mājās. Taču vīruss vēl nav pilnībā izpētīts, līdz ar to nav arī viennozīmīgi skaidra tā ārstēšana. Turklāt cirkulē arī versijas, ka vīruss nepārtraukti maina savu ģenētiku, kas arī kavē tā izpēti," dalījās mediķis. 

Veselības aprūpes darbinieki Apvienotajā Karalistē tiek īpaši slavēti par drosmi un pašaizliedzīgo darbu, lielveikali pat cenšas atvieglot ikdienas iepirkšanos, izsludinot īpašu laiku cilvēkiem, bez kuriem tagad nevar iztikt, taču vīrietis šīs priekšrocības neizmanto, jo savās brīvdienās tik agri no mājas ārā nedodas. 

Viņš stāsta, ka, protams, ir bijis neliels stress saslimt, taču par to domāt vienkārši neesot laika, turklāt viņš saprot, ka situācija ir tāda, kāda tā ir. Viņš gan ļoti novērtē cilvēku pateicību šajā laikā. 

"Ir patīkami, ka katru ceturtdienu pulksten astoņos vakarā cilvēki pa logiem applaudē visiem tiem, kuri nevar sēdēt mājās, un tādējādi sevi pakļauj riskam inficēties. Tas dod apziņu, ka sakarīgi domājošo ir daudz vairāk kā "kovidiotu"," teica Ancovs.

Taujāts, vai viņu māc uztraukums par draugiem un tuviniekiem Latvijā, viņš stāsta, ka, protams, ir nedaudz satraucies, tomēr paļaujas uz viņu veselo saprātu. 

"Maniem tuviniekiem ir iespēja aizbraukt uz laukiem, kur vismaz nav jāsēž četrās sienās. Par to, kā Latvijas mediķi cīnās ar sērgu, neko daudz nezinu. Toties zinu, ka, līdzīgi kā šeit, arī Latvijā ir savi "kovidioti". Vēl nesaprotamāk man tas ir tāpēc, ka mūsu nav tik daudz. Ja Ķīna pāris desmitus tūkstošu mirušo tikpat kā nejūt un nācijai tas ir tikai skaitlis, tad Latvija ir pilnīgi citā situācijā. Es nepārvarami gribu, lai cilvēki Latvijā draudzējas ar galvu vairāk kā citur," viņš sacīja.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu