Mūžībā devies viens no Trešās atmodas līderiem Visvaldis Lācis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Visvaldis Lācis.
Visvaldis Lācis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Sestdien, 18.aprīlī 96 gadu vecumā mūžībā devies viens no Trešās atmodas līderiem - latviešu publicists, valodnieks un vēsturnieks Visvaldis Lācis, vēsta Latvijas televīzija.

Visvaldis Lācis ir dzimis 1924. gada 12. martā Valmierā, bijis viens  no Trešās atmodas līderiem, kā arī 9. un 10.Saeimas deputāts. 1943. gadā viņš iesaukts Latviešu leģionā, kur dienējis 19. divīzijā.

Pēc kara kā eksterns Visvaldis Lācis pabeidza Rīgas Raiņa vakara vidusskolu. 1949. gadā uzsāka studijas Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā, bet izslēgts par brīvdomību. Vēlāk viņš studēja Maskavas Valsts pedagoģiskajā svešvalodu institūtā, ko pabeidza 1965. gadā, kad viņam jau bija 41 gads.

9. Saeimā Visvaldis Lācis  tika ievēlēts no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta, taču 2007. gada oktobrī izstājies no Zaļās partijas un ZZS Saeimas frakcijas, jo bija pret Alekseja Loskotova atbrīvošanu no KNAB vadītāja amata un frakcijas vadības spiedienu attiecīgajā Saeimas balsojumā. 

2016. gada septembrī viņš 92 gadu vecumā piedalījās Valmieras maratonā un pirmo reizi mūžā veica pilnu maratona distanci. 2017. gada septembrī Visvaldis Lācis 93 gadu vecumā noskrēja Berlīnes maratonu, būdams sacensību vecākais dalībnieks.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu