Armands Puče: Valstij sportistu būtu jāatbalsta līdz 18 gadu vecumam (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums

Armands Puče savā jaunākajā "Hattrick" raidījumā plašāk komentēja savus pēdējā laika izteikumus par prioritātēm profesionālajā sportā. Populārais žurnālists uzsvēra, ka, viņaprāt, valstij sportistu būtu jāatbalsta, bet tikai līdz skolas vecuma beigām.

Armands Puče pēdējā mēneša laikā ir viesojies vairākos raidījumos, kuros atklāti stāstīja savas domas par profesionālo sportu un nepieciešamību pēc tā. Arī pēdējā "Hattrick" raidījuma sērijā žurnālists skaidroja, kādai sistēmai, viņaprāt, būtu jāvalda profesionālajā sportā.

Puče uzskata, ka sportistam pusaudža gados ir jābūt sagatavotam arī dzīvei ārpus profesionālā sporta, gadījumā, ja karjera tajā tomēr neizdodas. Topošajam sportistam, līdzīgi kā jebkuram citam profesionālim, būtu jāspēj sevi pierādīt brīvajā tirgū, šajā gadījumā - "pārdot" sevi sponsoriem.

Kā piemēru Puče pieminēja latviešu motokrosa braucēju Kristeru Serģi: "Valsts Serģim neko nedeva. Atrada privāto sponsoru. Viņš pie sponsoriem gāja ar tām zināšanām, kas viņam bija, ko iedevusi skola un ģimene, un pārliecināja sekmīgu uzņēmēju, ka viņā ir vērts ieguldīt un kopīgi viņi izstrādāja biznesa modeli. Viņš varēja iet pie valsts un teikt: "Nu, johaidi, palīdziet.", bet nekur pasaulē pārsvarā jau tā nenotiek."

"Mums vajadzētu uzbūvēt tādu modeli, kas paredz, ka interešu izglītībā un skolu sportā tiek ieguldīts ārkārtīgi daudz. Jābūt infrastruktūrai, sporta zālēm, bet svarīgākais ir treneris, pedagogs, skolotājs. Tām ir jābūt personībām," turpināja Puče.

Žurnālists uzsvēra, ka skolas laikā jaunietim ir jāsaprot, ko viņš ar savu dzīvi vēlas iesākt: "Līdz 18 gadu vecumam cilvēkam ir jābūt skaidrībai par to, ko viņš grib darīt, kā viņš tiks galā ar savu nākotni."

"Ja tu esi nolēmis, ka gribi būt profesionāls sportists, ej un piedāvā sevi, bet valsts palīdz līdz 18 gadu vecumam. Valsts izdara visu, lai tas notiktu," strikti noteica Puče.

Kā piemēru žurnālists minēja Somiju, kurā potenciālajiem hokejistiem paralēli treniņiem ir jāapgūst kāds arods, gadījumā, ja tomēr neizdodas nostiprinies sportā. Ņemot vērā, ka Somijā spēlēt gribētāju ir daudz, jo hokejs ir viens no valsts populārākajiem sporta viediem, bet komandu un vietu tajās ir tik, cik ir, nav šaubu, ka daudzi paliek "aiz strīpas".

"Kas būs tavs amats? Kad tu pēc 18 sapratīsi, ka hokejā savas kvalitātes tu daudziem nevari piedāvāt. Somijā šis modelis ar arodu blakus sportam ir precīzs. Jaunietis jau vidusskolā, izvērtējot savas talanta dzirksteles konkrētajā arodā un sportā, var saprast, ka nav ko ākstīties un mocīties ar sportu," teica Puče.

Žurnālists vēlreiz uzsvēra, ka visbūtiskākais ir "trāpīt" ar profesiju: "Skolas laikā bija tā viena skolotāja, kura mums nepatika. Varbūt viņa nebija "trāpījusi" īstajā profesijā. Bieži vien nākas skatīties profesionālo sportu, kaut vai Rīgas "Dinamo" un puika nevar iemest tukšos vārtos. Varbūt viņš vienkārši nav trāpījis profesijā. Viņam ir centība un viss pārējais, bet mirklī, kad vajadzēja izlemt, viņš netrāpīja."

Žurnālists, papildinot savu domu par sponsoru meklēšanu, arī uzsvēra, ka, Latvijas valstij sakārtojot savu tautsaimniecību, būs aizvien vairāk veiksmīgu uzņēmumu, kuri būs gatavi atbalstīt sportistus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu