Rēzeknē atrastas karagūstekņu nometnes upuru mirstīgās atliekas (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Būvdarbi Rēzeknes parkā
Būvdarbi Rēzeknes parkā Foto: www.rezekne.lv

Būvdarbu laikā Ziemeļu rajona parkā Rēzeknē atrastas karagūstekņu nometnes upuru mirstīgās atliekas.

Pēc būvdarbu tehnoloģiskā pārtraukuma beigām Ziemeļu rajona parkā, veicot zemes darbus, atrasti cilvēku kaulu fragmenti. Pašvaldībā skaidroja, ka pirmie šāda veida atradumi atklāti pagājušā gada oktobrī, bet šoreiz var runāt par masu apbedījumiem bijušās padomju karagūstekņu nometnes teritorijā.

Tiklīdz būvnieki uzdūrās atradumiem, tranšejas posms norobežots un informācija nodota Brāļu kapu komitejai. Pilsētas vadība pieņēma lēmumu piesaistīt profesionālas meklēšanas vienības, lai būvdarbu norises vietās izņemtu no zemes mirstīgās atliekas.

Sestdien Rēzeknē ieradās kritušo karavīru meklēšanas vienība "Leģenda", kas jau ir sākusi darbu. Meklētājiem pašlaik precīzāk jānosaka masu apbedījumu platība un jāizņem no zemes jau atrastie skeletu fragmenti. Tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums par turpmāko darbu apjomiem.

Savukārt meklēšanas vienības "Leģenda" vadītājs Tālis Ešmits skaidroja, ka daži atrastie karavīru medaljoni apstiprina faktu, ka tie ir padomju karavīru-karagūstekņu apbedījumi laikā no 1941.gada beigām līdz 1942.gada sākumam.

Meklēšanas darbu laikā izraktās mirstīgās atliekas tiek liktas speciālos maisos, kuri tiks uzglabāti tam speciāli atvēlētā vietā pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks" teritorijā un nākotnē tiks apbedīti Miera ielas kapos. 

Pašvaldībā informēja, ka pagājušā gadsimta 60.gadu vidū, būvējot dzīvojamo rajonu tagadējās Atmodas ielas apkārtnē, jau tika atrastas padomju karagūstekņu nometnes gūstekņu mirstīgās atliekas, arī tās daļēji tika pārapbedītas Miera ielas kapos.

Jau vēstīts, ka Rēzeknes pašvaldība parakstījusi 1 910 476 eiro vērto līgumu ar SIA "Ceļi un tilti", kas paredz Ziemeļu rajona parka rekonstrukciju.

Pēc rekonstrukcijas parku nosacīti varēs sadalīt trīs zonās. Veselīga dzīvesveida piekritējiem tiks ierīkots basketbola laukums un ielas trenažieru laukums. Parka teritorijā parādīsies velosipēdu statīvi, bet tam apkārt pa perimetru tiks ierīkots universāls celiņš ar īpašu segumu velosipēdistiem, skrējējiem un skrituļslidu cienītājiem. 

Bērniem parkā tiks izveidots laukums ar speciālu gumijas segumu šaha, dambretes un klasīšu spēlēm, kā arī labirints no mūžzaļajiem augiem un divi dekoratīvie baseini.

Arī parka memoriālā zona tiks atjaunota un restaurēta - tiks sakārtots pats memoriāls, vecās betona plātnes tiks nomainītas ar bruģi, bet visapkārt tiks izveidotas puķu dobes. Domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (S) skaidroja, ka jau parka rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādes posmā īpašs uzsvars tika likts uz to, ka parks Ziemeļu rajonā ir memoriāls un tāpēc šeit, pirmkārt, nebūs nekādu atrakciju vai īpašu zonu masu pasākumiem, un, otrkārt, rekonstrukcijas ietvaros netiks veikti nozīmīgi zemes darbi vai jebkāda būvniecība, kam būtu nepieciešams rakt bedres.

Tāpat parkā tiks sakārtoti jau esošie gājēju celiņi un parādīsies jauni - tur, kur iedzīvotāji jau ir ieminuši taciņas. Turklāt jau tehniskā projekta izstrādes posmā tika veikta speciāla iedzīvotāju kustības parka teritorijā analīze, un, pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, tika secināts, kādas tieši taciņas asfaltēt. Tāpat tiks sakārtots arī laukums pie 5.vidusskolas galvenās ieejas, parādīsies jauni soliņi atpūtai, tiks palielināts mašīnu stāvvietu skaits. Visa parka teritorija būs izgaismota, tiks uzstādīta videonovērošana.

Parka rekonstrukcijas gaitā tiks iestādīti 58 lapu koki, 1418 lapu krūmi, 1732 graudaugi, astoņi skujkoki un 1827 ziemcietes. Savukārt izcirst plānots 46 lapu krūmus un kokus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu