Video ⟩ Durbes Jūras ērgļu pārim izšķīlušies divi mazuļi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas Dabas fonds

Jūras ērgļu pārim, kas ligzdo Durbes mežos, izšķīlušies pirmie divi mazuļi, un tiek gaidīts trešais, ziņo Latvijas Dabas fonds. Sekot līdzi dzīvei ligzdā iespējams LDF tiešraidē.

Jūras ērgļu (Haliaeetus albicilla) pāris, kam ligzdas vērotāji devuši vārdus Milda un Raimis, šo ligzdu apdzīvo kopš 2017. gada. Toreiz izauga divi mazuļi. Pēc ligzdošanas sezonas ligzda pilnībā izjuka, taču jūras ērgļu pāris drīz vien sāka ligzdu atjaunot. Arī 2019. gadā ligzdošana bija veiksmīga, izšķīlās un izlidoja divi mazuļi. Ligzda ierīkota vecas egles galotnē, ko savulaik nolauzis vējš vai sniegs. Lauzuma vietai apkārt apauguši vairāki zari, kas veidoja ligzdas būvēšanai piemērotu žākli aptuveni 30 metru augstumā. Arī 2019. gadā pēc ligzdošanas ligzda nobrukusi, taču ērgļu pāris to atjaunojis. 

Tiešsaistes kamera uzlikta vienā no galotnes zariem 2015. gada janvāra nogalē. Ligzda interesanta ar to, ka ir būvēta eglē, jo egles jūras ērgļi ligzdošanai izvēlas reti, - atrašanas brīdī šī bija tikai ceturtā Latvijā zināmā eglē būvētā ligzda. Aptuveni puse no visām jūras ērgļu ligzdām tiek būvēta priedēs, trešā daļa – apsēs un mazākā skaitā arī bērzos, melnalkšņos un ozolos.

Kameras sistēmu izveidoja Jānis Ķuze, Jānis Rudzītis un Ģirts Strazdiņš. Tās uzturēšanā ir palīdzējuši arī Māris Freibergs, Juris Lauva, Arnis Zacmanis, Leks van Drongelens (Lex van Drongelen) un un Jelle Lips.

Citas LDF tiešraides no ligzdām atrodamas šeit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu