"Var dzīvot" ⟩ Fotogrāfs Alvis Rozenbergs ielūkojas rīdzinieku logos pašizolācijas laikā

Foto: Alvis Rozenbergs
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Covid-19 krīze šķietami ir izjaukusi sabiedrības ierasto ritmu, pārceļot teju visu dzīvi uz četrām sienām un atstājot pasauli atlabt aiz loga. Pašmāju fotogrāfs Alvis Rozenbergs sācis foto projektu "Var dzīvot", iemūžinot rīdziniekus caur logiem no putna lidojuma.

Foto: Alvis Rozenbergs

"Iedvesmojos no kāda fotogrāfa Lietuvā, kurš līdzīgā manierē vizuāli atainoja ģimenes šajā pašizolācijas periodā. Nodomāju, kapēc, lai rīdziniekiem nebūtu šāda iespēja?" portālam "Apollo" atklāj fotogrāfs.

"Sapratu, ka šī ir mana iespēja iziet ārpus savām četrām sienām un darīt to, kas patīk un uzlādēties. Taču man neinteresēja tikai foto vien, man daudz interesantāks šķiet stāsts."

Alvis atklāj, ka viņš katram portreta varonim jautā, lai izstāsta savu stāstu, pieredzi un atziņas par šo sarežģīto laiku.

"Grūti ir visiem, taču jebkurā situācijā, kad esam izsviesti no "vāveres riteņa", rodas jaunas iespējas, risinājumi, idejas. Cilvēki sāk novērtēt visdārgāko, kas mums ir - laiku un ko ar to iesākt.

Vai tas ir laiks hobijiem, pašizaugsmei, tuvajiem cilvēkiem, tas ir katra paša ziņā, taču neapšaubāmi ir ļoti daudz pozitīvas pieredzes, kuru vēlējos ļaut cilvēkiem izpaust. Tas arī ir šī projekta mērķis - ļaut cilvēkiem dalīties ar pozitīvo," stāsta fotogrāfs.

"Šis stāsts ir par sirdi! Vispār jau daudzi stāsti dzīvē ir par sirdi, ar sirdi, no sirds. Jo sirds ļauj mums dzīvot!"
"Šis stāsts ir par sirdi! Vispār jau daudzi stāsti dzīvē ir par sirdi, ar sirdi, no sirds. Jo sirds ļauj mums dzīvot!" Foto: Alvis Rozenbergs

Izrādās, ka projekts sākās ar neveiksmi, dronam nokrītot no 15 metru augstuma.

"Signāls noraustījās un drons sāka lidot tuvējā bērzā, sapinās zaros un nokrita. Par laimi veiksmīgi un neizjaucot projektu vēl nesākušos.

Pēc šī kritiena tad ļoti piesardzīgi izvērtēju vidi un laika apstākļus. Nereti nākas izvēlēties vizuāli nepievilcīgākus pagalma logus, jo ielas logiem priekšā atrodas kādi objekti vai arī "dzīva" satiksme zem tiem."

"Tas, ko sen jau vajadzēja."
"Tas, ko sen jau vajadzēja." Foto: Alvis Rozenbergs

Alvis ar fotografēšanu un filmēšanu nodarbojas jau desmit gadus. Viņš arī atzīst, ka fotografēšana ar dronu ir nedaudz sarežģītāka nekā ar fotoaparātu. "Traucēt var koki, vadi, lietus, vējš, atspīdumi logos. Un izaicinājums ir komunikācija. Ja normāli varu ar modeļiem komunicēt mutiski, pastāstot norādes, tad šajā projektā tas ir sarežģītāk."

Fotogrāfs komunikācijai ar saviem "pašizolācijas modeļiem" ir radis risinājumu un tā ir zīmju valoda.

"Es lieku lietā zīmju valodu. Aicinu cilvēkus pamainīt pozas, pienākt tuvāk loga rūtij, lai labāk gaisma krīt uz sejas. Cilvēki nedzird slēdža klikšķi vai neredz zibspuldzi, kā tas būtu ar fotoaparātu, tāpēc īsti nesaprot, kurā brīdī tad tiek uzņemts kadrs. Tad nu es vienkārši sabildēju daudz kadrus, lai ir no kā izvēlēties."

Alvis atzīst, ka vidējais latvietis ir "tāds kautrīgs", fotogrāfam patīk, ja modeļi uzdrīkstas mazliet vairāk - vai nu pašā foto vai stāstā zem tā.

"Taču jebkurā gadījumā jūtu, ka visi šie stāstiņi zem foto ir patiesi, nāk no sirds un tas uzlādē. Iemūžināt jaunlaulātos viņu īpašajā dienā šādā veidā bija īpaši saviļņojoši."

"Laimīgas laulības noslēpums paliek noslēpumā. Priekā!"
"Laimīgas laulības noslēpums paliek noslēpumā. Priekā!" Foto: Alvis Rozenbergs

Fotogrāfs atzīst, ka ir jau izveidojusies fotografēties gribētāju rinda. "Prieks, ka varu ar šo mazo mirkli padarīt kāda ikdienu nedaudz krāsaināku."

Foto: "Var dzīvot"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu