Zinātnieki atklāj, ka koronavīruss 60 grādu augstā temperatūrā izdzīvo stundu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka Sars-CoV-2 jeb vīruss, kas izraisa slimību Covid-19, stundu var izdzīvot 60 grādu pēc Celsija augstā temperatūrā. Lai to nogalinātu laboratorijas apstākļos, zinātniekiem temperatūra uz 15 minūtēm bija jāpalielina līdz 92 grādiem pēc Celsija. 

Pētījums vēl nav citu zinātnieku un ekspertu recenzēts un ir publicēts vietnē "bioRxiv", kas nozīmē, ka šie secinājumi nav jāuztver viennozīmīgi. 

Pētnieku komanda franču zinātnieka un vīrusu eksperta Borisa Pastorino vadībā pētīja, kāda temperatūra un ķimikālijas ir nepieciešamas, lai nogalinātu vīrusu. Viņi arī aplūkoja, kādu risku šis vīruss rada laboratorijas darbiniekiem, kas ar to kontaktā nonāk regulāri. 

Viņi piezīmē, ka dažādiem vīrusiem ir dažādas to deaktivizēšanas procedūras, kuras ir obligāti nepieciešams izmantot pārbaudēs. Oficiāli tiek ieteikts vīrusus pakļaut līdzeklim "Triton X-100" un stundu ilgai 60 grādu pēc Celsija lielai temperatūrai. 

Pētījumā zinātnieki ar vīrusu inficēja Āfrikas zaļā pērtiķa nieru šūnas. Pēc tam viņi izveidoja divu veidu vides apstākļus - "tīru" vidi, kas reprezentēja laboratorijas apstākļus, un "netīru" vidi, kas savukārt reprezentēja reālās dzīves apstākļus. Pēc tam pētnieku komanda veica 10 dažādus eksperimentus, izmantojot dažādas procedūras, lai nogalinātu vīrusu. To skaitā bija karsēšana un ķīmiskas metodes. 

Beigās izrādījās, ka karsēšanas laikā vīruss pilnīgi deaktivizēts tika, kad temperatūra 15 minūtes bija 92 grādus pēc Celsija augsta. Savukārt pārējie temperatūras apstākļi - 60 grādu temperatūra uz 60 minūtēm un 56 grādu temperatūra uz 30 minūtēm lielākajā daļā gadījumu samazināja vīrusa efektivitāti. 

Pētnieku komanda secināja: ņemot vērā, ka lielākajai daļai Covid-19 pacientu organismā ir zems vīrusa daudzums, arī būtu nepieciešama zemāka temperatūra, lai to deaktivizētu.  

Šis pētījums un tā sniegtie rezultāti ir nozīmīgi laboratoriju darbiniekiem, kā arī var palīdzēt pētīt un diagnosticēt SARS-CoV-2. 

"Ja šis pētījums izturēs recenzijas, tad tas var sniegt nozīmīgas vadlīnijas tiem cilvēkiem, kas pēta un veic SARS-CoV-2 diagnostiku," izdevumam “Newsweek” komentēja Lielbritānijas zinātnieks Džeremijs Rosmens, kurš nebija iesaistīts šajā pētījumā. 

Citos pētījumos arī ir pētīta vīrusa stabilitāte dažādos apstākļos. Vienā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Lancet Microbe”, zinātnieki atklāja, ka SARS-CoV-2 ir ļoti stabils 4 grādu pēc Celsija augstā temperatūrā, savukārt 70 grādu pēc Celsija augstā temperatūrā tas deaktivizējās piecu minūšu laikā. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu