Saslimšana ar Covid-19 nav kriminālnoziegums. Kā sabiedrība iebiedēja Tartu kopmītņu iemītniekus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

12. martā saistībā ar Covid-19 pandēmiju Igaunijas valdība ieviesa virkni ierobežojumus. Viens no tiem paredzēja, ka vienā vietā nedrīkst pulcēties vairāk par 100 cilvēkiem. 24. martā ierobežojumi kļuva stingrāki un tie paredzēja divu cilvēku pulcēšanos divu metru rādiusā.

To visu ir svarīgi atcerēties saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu Rātuzes kopmītnēs Tartu, vēsta medijs "Postimees".

Nesen klajā nākušas "trakulīgas" bildes, kurās redzams kā studenti izklaidējas, pārkāpjot noteiktos ierobežojumus. Tiesa, nav informācijas, vai attēli uzņemti pirms vai pēc 24. marta.

Paši studenti savu vainu noliedz, norādot, ka mediji publicējuši nekorektu un pārprastu informāciju. Proti, nekāda pulcēšanās 14 cilvēku sastāvā neesot notikusi, bet gan neliela pasēdēšana šaurā draugu lokā.

Viens no studentiem dalījās stāstā par to, kā patiesībā norit dzīve kopmītnēs. Tiesa, jaunietis vēlējās palikt anonīms.

"Vienā dzīvoklī agrāk mitinājās seši cilvēki, bet tagad skaits samazinājies. Sākotnēji dalījām gan virtuvi, gan vannasistabu. Saistībā ar izsludināto ārkārtējo situāciju vairāki studenti devās mājup. Tagad ir tā, ka ar kaimiņu esam palikuši divatā," stāsta students.

Kopmītņu iemītnieks norādīja, ka sanākšana kopā parasti notikusi virtuvē. "Dažās virtuvēs ir jaunāks ledusskapis un plīts, tādēļ ēst gatavošana tur ir ērtāka. Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas virtuvē varēja uzturēties tikai trīs cilvēki."

"Ārpus kopmītnēm mēs nedevāmies un nepulcējāmies. Laukā devāmies pa diviem cilvēkiem, lai aizietu uz veikalu. Tāpat atļāvāmies doties pastaigāties un redzējām, ka pie upes pulcējas makšķernieki," atklāj students.

"Tā kā neesmu igaunis, tad nespēju nokļūt mājās. Man joprojām notiek lekcijas, tiesa, tagad caur internetu. Dzimtenē tas nozīmētu, ka man jāmācas naktī. Daudzās citās valstīs situācija ir vēl kritiskāka, tāpēc daudzi studenti nolēmuši palikt tepat. Visiem ir sāpīgi, ka nav iespējams satikt tuviniekus, bet tagad ar to ir jāsadzīvo," sacīja anonīmā persona.

Students norāda, ka bijis ļoti nepatīkami redzēt, ka viņš un citi kopmītņu iemītnieki tiek nozākāti ievietoto bilžu dēļ internetā.

"Tagad studenti ir iebiedēti un neviens par to vispār negrib runāt. Sākotnēji visi rakstīja, ka Covid-19 uzliesmojums noticis mūsu kopmītnēs, bet patiesībā nekādas ballītes mēs nerīkojām."

Viņš atzīst, ka pašlaik jūtas iebiedēts Covid-19 dēļ. "Redzot, ja ārā kaut kur pulcējas vismaz seši cilvēki, mani pārņem bailes. Daudziem šis laiks ir nogurdinošs, bet par laimi nevienam no mums nav bijuši saslimšanas simptomi."

"Visi dzīvojam vienā stāvā, ne ar vienu nekontaktējamies un bez vajadzības laukā nedodamies.

Sliktākais ir nevis vīruss, bet tas, ka mediji nozaga mūsu privātumu. Visi zina, kas dzīvo kopmītnēs un tagad mūs apsūdz Covid-19 uzliesmojumā. Saslimšana nav kriminālnoziegums," neizpratni pauda students.

Iedzīvotājs visu kopmītņu iedzīvotāju vārdā izteica lielu pateicību Igaunijas Veselības departamentam. "Par mums rūpējas un mūsu dzīvībām briesmas nedraud. Tiesa, vīruss jebkurā brīdī var iekļūt kopmītnēs un tur palikt. Stingrie ierobežojumi varētu palīdzēt cīņā ar vīrusu, bet vakcīna izglābtu visvājākos." 

Jau ziņots, ka 21. aprīlī Igaunijā ar Covid-19 inficēto skaits pārsniedz 1550 iedzīvotājus. Bojāgājušo skaits sasniedzis 43, pirmdien, 20. aprīlī, ar Covid-19 mirstot trim cilvēkiem. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu