Pašvaldību slimnīcas nepiekrīt Veselības inspekcijas pārmetumiem par zemākā līmeņa slimnīcu vājo gatavību darbam Covid-19 laikā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Austrumu slimnīca informē par iestādes gatavību infekciju un vīrusu konstatēšanas gadījumā
Austrumu slimnīca informē par iestādes gatavību infekciju un vīrusu konstatēšanas gadījumā Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nepiekrīt Veselības inspekcijas pārmetumiem par zemākā līmeņa slimnīcu vājo gatavību darbam Covid-19 epidēmijas apstākļos un aicina novērtēt pašvaldību otrā un trešā līmeņa slimnīcu potenciālu un medicīnas personāla kompetenci, sniedzot nepieciešamo palīdzību ar Covid-19 inficētajiem pacientiem, aģentūru LETA informēja LPS pārstāve Liene Užule.

Biedrību ieskatā, uzticēšanās pašvaldību slimnīcu personālam un viņu zināšanām ir nozīmīgs faktors sociālā miera nodrošināšanai.

"Diemžēl pēdējā laikā publiskajā telpā ir izskanējis nepamatots Veselības inspekcijas viedoklis par pašvaldību otrā un trešā līmeņa slimnīcu it kā nepietiekamo gatavību un kapacitāti uzņemt ar Covid-19 saslimušos pacientus, lai sniegtu profesionālu medicīnisko palīdzību," norāda LPS.

LSB uzskata, ka minētās pašvaldību slimnīcas strādā profesionāli, atbildīgi un pilnvērtīgi, jo esot veiksmīgi nodrošinājušas palīdzību ar Covid-19 saslimušajiem pacientiem, vienlaikus operatīvi ierobežojot vīrusa izplatību slimnīcās, apzinot iespējamos inficēšanās ceļus un izolējot kontaktpersonas.

"Tas liecina par šo slimnīcu personāla sagatavotību un pareizu rīcību, saskaroties ar inficētajiem pacientiem," uzskata Slimnīcu biedrībā, norādot, ka šādi valsts atbildīgo institūciju paziņojumi ārkārtējās situācijas un pandēmijas laikā izraisa neizpratni medicīnas darbiniekos, "kuri strādā atbildīgi, godprātīgi, profesionāli un lielas spriedzes apstākļos".

"Šodien ir jānovērtē ikviens medicīnas darbinieks, kurš nenogurstoši un ar vislielāko atbildību dara savu darbu cilvēku labā," uzskata LSB.

LSB norāda, ka atbilstoši Hospitalizācijas plānā noteiktajam pacientus ar aizdomām par Covid-19 saslimšanu aprūpē piektā un ceturtā līmeņa slimnīcās un bērni tiek aprūpēti arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Hospitalizācijas plāns paredz, ka pašvaldību otrā un trešā līmeņa slimnīcu galvenā loma ir atslogot augstākā līmeņa slimnīcas no vieglāko pacientu ārstēšanas un daļēji uzņemt neatliekamās palīdzības slimniekus ar vieglākām saslimšanām, nevis stacionēt Covid-19 pacientus.

"Savukārt Veselības inspekcijas aizrādījumi par nepietiekamo aizsarglīdzekļu un neatbilstošu telpu aprīkojumu Covid-19 pacientu uzņemšanai un ārstēšanai otrā, trešā līmeņa slimnīcās ir atkarīgs no Veselības ministrijas aizsarglīdzekļu sadales principiem starp dažāda līmeņa slimnīcām un nav atkarīgs no šo iestāžu vadītājiem," apgalvo iestāžu pārstāvji.

LPS un LSB aicina visas valsts un pašvaldību institūcijas uz kopīgu sadarbību, lai vienoti un pēc iespējas sekmīgāk pārvarētu Covid-19 pandēmiju. Biedrības ir nosūtījušas Veselības ministrijai vēstuli, aicinot atbilstoši novērtēt pašvaldību slimnīcu darbu un ieguldījumu ārkārtējās situācijas laikā.

Kā ziņots, Veselības inspekcija pārbaudēs secinājusi, ka otrā un trešā līmeņa slimnīcas reģionos nav gatavas jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pacientu uzņemšanai.

Iestādes vadītāja Indra Dreika iepriekš LPS rīkotājā videokonferencē stāstīja, ka inspekcija ir izvērtējusi visu stacionāru gatavību Covid-19 pacientu uzņemšanai un gadījumiem, kad Covid-19 tiek konstatēts kādam no esošajiem pacientiem.

Pēc viņas teiktā, iestādes Jelgavā, Valmierā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Rēzeknē un Liepājā ir "vairāk vai mazāk gatavas", jo ir padomāts par šādu pacientu ceļu, izvietošanu, izolēšanu un ārstēšanu.

Savukārt otrā un trešā līmeņa slimnīcas nav gatavas Covid-19 pacientu uzņemšanai un ārstēšanai, un lielākā problēma ir tieši personāls, uzsvēra Dreika. Pēc viņas teiktā, darbiniekiem trūkst informācijas, zināšanu un izpratnes. Iestādēm ir sniegti ieteikumi, kā situāciju uzlabot, un vēlāk inspekcija plāno izvērtēt, vai padomi ņemti vērā.

Inspekcijas vadītāja arī aicināja pašvaldības parūpēties par medicīniskā personāla pieejamību sociālās aprūpes centros, kur tas nereti pieejams vien dažas stundas dienā vai sniedz šauru pakalpojumu klāstu. Dreika uzsvēra, ka senioriem ir tiesības pavadīt cienījamas vecumdienas, un pašvaldības uzdevums ir tādas nodrošināt.

Pēc saskarsmes ar Covid-19 pacientiem Ogres slimnīca uz laiku nepieņēma jaunus pacientus, bet Dobeles slimnīcā bija slēgta bērnu nodaļa.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu