Kad tiks atcelti ierobežojumi un vai Covid-19 kulminācija vēl tikai priekšā? Uga Dumpis atbild uz iedzīvotāju jautājumiem (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu. Foto: Zane Bitere/LETA

Liepājas pašvaldība iedzīvotājus aicināja iesūtīt jautājumus Veselības ministrijas galvenajam speciālistam infektoloģijā Ugam Dumpim, un portālā "liepaja.lv" apkopojusi eksperta atbildes uz būtiskākajiem no tiem.

Vaicāts, vai pastāv iespēja, ka 12. maijā ārkārtējās situācijas stāvoklis valstī tiks atcelts, infektologs sacīja, ka "Latvija ir viena no tām Eiropas valstīm, kurā ierobežojumi šobrīd ir salīdzinoši maz un arī inficēto cilvēku skaits ir salīdzinoši zems".

"Iespējams liela ietekme šim rezultātam bijusi faktoram, ka Latvijai ir bijis vairāk laika, lai sagatavotos vīrusa izplatības ierobežošanai un, lai mācītos no citām valstīm," sacīja Dumpis. 

"Pateikt, ka drīz būsim drošībā, laikam vēl ilgi nevarēsim."

Infektologs "ar lielu varbūtību" prognozēja, ka "gada otrā pusē varēsim palaist mazliet vaļīgāk grožus attiecībā uz piesardzības pasākumiem, bet arī tad mēs rūpīgi sekosim līdzi, analizēsim notiekošo un vajadzības gadījumā noteiksim no jauna šos ierobežojošos pasākums".

"Lai gan Latvijā ierobežojumi ir ieviesti salīdzinoši strauji - ir skaidrs, ka nevarēsim tos tik ātri atcelt," norādīja infektologs. 

"Jāsaprot, ka neesam, piemēram, sala, kurā situāciju ir salīdzinoši vieglāk kontrolēt, esam viena no aktīvākajām Eiropas valstīm, kura tiek izmantota loģistikai un citām pārvietošanās vajadzībām, īpaši arī Liepāja, jo jūsu pilsētai ir visi loģistikas kanāli – jūra, gaiss un sauszeme."

Vaicāts par sporta un kultūras pasākumiem, Dumpis sacīja: "Sabiedrībai ir jāsaprot, ka šogad tādi būs pieejami salīdzinoši maz un ar lieliem drošības ierobežojumiem. Skaidrs, ka, piemēram, masveida pasākumi vēl ilgi netiks organizēti tik krāšņi kā citus gadus."

Infektologs arī pauda, ka "kulminācija šim vīrusam Latvijā vēl ir tikai priekšā.

Tāpēc medicīnas iestādes un personāls nekādā gadījumā nedrīkst atslābt. Tiek prognozēts, ka vīrusa pīķis varētu būt šī nedēļa, kad slimnīcās būs visvairāk hospitalizēto pacientu."

Dumpis arī sacīja, ka, kaut gan bērni ar Covid-19 slimo mazāk, viņi var vīrusu pārnēsāt, tādēļ, atsākot mācības klātienē, joprojām būs jāievēro piesardzības pasākumi.

"Šobrīd statistika liecina, ka bērni ar Covid-19 slimo vismazāk, bet bērni var būt kā vīrusa pārnēsātāji. Droši vien mazāko klašu bērni būs tie, kas pirmie atgriezīsies skolās. Bet tas notiks pie pavisam citādiem apstākļiem - drošības ievērošana aizvien būs obligāta," sacīja infektologs. 

"Iespējams skolotājām būs nepieciešams nēsāt sejas maskas. Savukārt, runājot par vecāko klašu skolēniem, pastāv varbūtība, ka būs jānodrošina citādāks stundu grafiks nekā līdz šim - parūpējoties, lai klašu starpbrīži notiek dažādos laikos."

Gadījumā, ja Latvijā sāktos otrais uzliesmojuma vilnis, sabiedrībai jārēķinās, ka ierobežojumi tiks pastiprināti, norādīja eksperts.

"Negribīgi tiek izskatīta iespēja, ka šīs vīruss Latvijā varētu atsākties ar jaunu uzrāvienu, bet, protams, ka šāds scenārijs pastāv - sabiedrībai ir jārēķinās, ka tad ierobežojumi būs vēl stingrāki," sacīja Dumpis.

Jautāts, vai un kad varētu būt pieejami atkal visi medicīnas pakalpojumi, infektologs pauda, ka "medicīnas pakalpojumu pieejamība būs jāatjauno pakāpeniski un ar pavisam citādiem, daudz nopietnākiem aizsardzības pasākumiem. Tas prasa milzu darbu un laika resursus, pielāgot esošo medicīnas sistēmu jaunajiem apstākļiem, bet mums izdosies."

Dumpis atklāja, ka vairumam cilvēku pēc Covid-19 izslimošanas komplikācijas neveidojas, tomēr ir atsevišķi gadījumi, kad tās tiek konstatētas.

"Tendences liecina, ka lielai daļai iedzīvotāju, izslimojot vīrusu, komplikācijas neveidojas. Bet diemžēl ir arī gadījumi, kad vīruss ir atstājis zināmas sekas, un atsevišķos gadījumos orgānu bojājumi tiek konstatēti plaušās un sirds muskuļos," sacīju infektologs.

Dumpis arī apliecināja, ka "skatoties mazliet tuvākā un tālākā nākotnē, skaidrs, ka testēšana notiks visu laiku".

"Mēs esam gatavi šo vīrusu meklēt visās iedomājamākās un neiedomājamākās vietās, pauda infektologs. 

"Bet turpināsim vispirms ar cietumiem, pansionātiem, bērnu namiem un citām vietām, kurās atrodas salīdzinoši daudz cilvēku. Pasaules zinātniekiem noteikti ir jāturpina darbs pie vakcīnas un zāļu radīšanas, kas mums palīdzēs cīnīties ar šo vīrusu skatoties ilgtermiņā."

Iedzīvotājiem, lai parūpētos par savu veselību šajā laikā, speciālists iesaka "atpūsties vairāk nekā ierasti, uzņemt daudz vitamīnus, uzturēties svaigā gaisā un censties dzīvot bez stresa".

Jau vēstīs, ka līdz otrdienai, 22. aprīlim, Latvijā ar Covid-19 inficējies 761 cilvēks, bet miruši 11. No slimības izveseļojušies 133.

Tāpat arī vēstīts, ka līdz 12. maijam Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tostarp noteikti dažādi aizliegumi, kas skar ekonomiku, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību. Valsts arī ieviesusi atbalsta pasākumus uzņēmēju un strādājošo atbalstam.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu