BKUS Ķirurģijas nodaļa atsākusi darbu pēc Covid-19 atklāšanas slimnīcas darbiniekam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
BKUS Operāciju zāle. Ilustratīvs attēls.
BKUS Operāciju zāle. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Noslēdzot dezinfekcijas procesu pēc Covid-19 atklāšanas kādam slimnīcas darbiniekam, šorīt, 22. aprīlī, no rīta atsācies darbs Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) trešajā jeb Ķirurģijas nodaļā, pavēstīja slimnīcas pārstāve Una Grenevica.

Dezinfekcija notikusi atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) noteiktajām vadlīnijām, vienlaikus vadoties pēc citās universitāšu slimnīcās piekoptās prakses. Kā vēstīja slimnīcas pārstāve, nodaļā var droši atsākt pakalpojumu sniegšanu.

Patlaban tie darbinieki, kuri bija uz vietas, kad Ķirurģijas nodaļas darbiniekam tika atklāta saslimšana ar Covid-19, ir notestēti un gaida analīžu rezultātus, savukārt tie nodaļā strādājošie, kuri atgadījuma laikā nebija darbā vai atradās mājās, patlaban atrodas pašizolācijā un gaida SPKC instrukcijas tālākai rīcībai.

Ņemot vērā, ka Bērnu slimnīca, līdzīgi kā pārējās universitāšu slimnīcas, veido darbinieku plūsmas jeb rezerves komandas no dīkstāvē esošajiem darbiniekiem, patlaban nodaļā strādā tikai tie, kuriem līdz šim nevarēja būt kontakts ar inficēto, tostarp arī darbinieki, kuriem bija noteikta dīkstāve.

Ārstniecības iestādes pārstāve skaidroja, ka kopumā situācija noritējusi veiksmīgi, ņemot vērā, ka slimnīcā netrūkst nepieciešamo cilvēkresursu, tostarp arī bērnu ķirurgu, kuri turpmāk spēs aizvietot karantīnā un pašizolācijā esošos darbiniekus. "Ja nāktos noteikt karantīnu, piemēram, kardiologiem, tad tas būtu bijis lielāks izaicinājums," norādīja slimnīcas pārstāve.

Tikmēr pacienti, kuri notikuma laikā atradās Ķirurģijas nodaļā, joprojām atradīsies slimnīcas septītajā jeb Infekcijas slimību nodaļā. Tomēr dezinfekcijas rezultātā slimnīcas trešajā nodaļā ir droši atsākt jaunu pacientu uzņemšanu.

Lai gan šis atgadījums ir radījis slimnīcai papildu izdevumus, kas bija nepieciešami dezinfekcijai un individuālajiem aizsarglīdzekļiem, raksturojot situāciju kopumā, slimnīcas pārstāve uzsvēra, ka pat dezinfekcijas veikšanas laikā un arī patlaban ārstniecības iestāde spējusi saglabāt tās sniegto pakalpojumu klāstu, pārvirzot pieejamos cilvēkresursus un aprīkojumu.

Jau ziņots, ka BKUS ir izveidots darbinieku saraksts, kuri ir bijuši saistīti ar minēto nodaļu attiecīgajā laikā, un vairākiem darbiniekiem ir noteikta karantīna. Patlaban tiek gaidīta informācija no SPKC, kā rezultātā karantīnā esošo personu saraksts varētu mainīties atbilstoši centra lemtajam.

Lai gan vēl nav zināms darbinieka inficēšanās cēlonis, slimnīcas pārstāve atzina, ka līdz šim ārstniecības iestādē ir ārstējušies Covid-19 pacienti. Atbilstoši Straumes paustajam, šo pacientu kopskaits ir bijis neliels un slimība noritējusi vieglā formā.

Uzzinot par šo gadījumu, tika brīdināti arī pacienti, tostarp tie, kuri ārstējas mājās.

Straume skaidroja, ka tie pacienti, kuri var turpināt ārstēšanos mājās, tika izrakstīti no slimnīcas, savukārt tie, kuriem nepieciešams palikt slimnīcā, tika pārvesti uz Infekcijas slimību nodaļu.

Covid-19 pacienti iepriekš konstatēti arī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī citās zemāka līmeņa ārstniecības iestādēs, tostarp arī reģionu slimnīcās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu