Levits: Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām jānorit augstā līmenī, ievērojot veselības piesardzības pasākumus (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām ir jānorit augstā līmenī, ievērojot aktuālos veselības piesardzības pasākumus, kā arī garantējot pēc iespējas plašas vēlētāju iesaistes iespējas, trešdien, 22. aprīlī, tiekoties ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu, paudis Valsts prezidents Egils Levits

Kā aģentūrai LETA pavēstīja prezidenta kancelejā, Levits ar Bērziņu pārrunāja gatavošanos Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām 29.augustā.

Levits vēlējās detalizētāk uzzināt par CVK darbības plānu vēlēšanu gatavošanai, kā arī par sadarbību ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un Rīgas domes pagaidu administrāciju un Rīgas vēlēšanu komisiju, kas ir šo vēlēšanu praktiskie rīkotāji.

Pēc kancelejas paustā, Levits īpaši izrādījis interesi par plānoto ārkārtas vēlēšanu kritērijiem, kas garantētu sabiedrības veselības drošību, kā arī iecirkņu komisiju darbinieku aizsardzības līdzekļiem. Bērziņa savukārt informējusi, ka CVK ir lūgusi un saņēmusi Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijas vēlēšanu rīkošanai.

Tomēr atvērts joprojām ir jautājums par to, kā notiks vēlēšanu process cilvēkiem, kuri slimības vai vecuma dēļ vēlēsies balsot no mājām.

Levits un Bērziņa apspriedās par starptautisko praksi, kas jau tagad dažām pasaules valstīm ir, rīkojot vēlēšanas vīrusa Covid-19 izraisītas ārkārtējas situācijas apstākļos, kā arī par vairākiem scenārijiem, kā varētu notikt balsošana mājās. Pēc Bērziņas stāstītā šie jautājumi ir pārrunāti arī CVK sēdē.

Valsts prezidents pauda pārliecību, ka plānotajās kārtējās pašvaldību vēlēšanās 2021.gadā noteikti nepieciešams tiešsaistes vēlētāju reģistrs un politiķiem ir jāatvēl tam nepieciešamie līdzekļi.

Tāpat Levits aicina politisko partiju pārstāvjus izskatīt iespēju atvēlēt līdzekļus, lai nodrošinātu balsošanu jebkurā vēlēšanu iecirknī arī ārkārtas Rīgas domes vēlēšanās.

Pārrunājot vēlēšanu organizēšanas politiku ilgtermiņā, Valsts prezidents izteica viedokli, ka "izpildvarai būtu jāuzņemas atbildība par vēlēšanu organizēšanas politikas virzību un nepieciešamā finansējuma piešķiršanu vēlēšanu procesa organizēšanai, nodalot to no CVK funkcijām, kas paturētu neatkarības principa garantēšanu vēlēšanās", informēja prezidenta kanceleja.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas ir pārceltas uz 29.augustu.

Sākotnēji tika plānots, ka tās notiks 25.aprīlī, bet pēc tam, Covid-19 radītās krīzes dēļ, tās tika atliktas uz 6.jūniju.

Taču tagad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie un valdības atbalstītie grozījumi Rīgas domes atlaišanas likumā paredz vēlēšanas pārcelt uz 29.augustu, lai gan pirms tam valdību veidojošās partijas bija lēmušas vēlēšanas pārcelt uz 5.septembri.

Parlamenta lēmums tāpat paredz, ka CVK šīs vēlēšanas Rīgas pilsētas pašvaldībā būtu jāizsludina 7.jūlijā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu