Neizdodas panākt atbalstu minimālajam dīkstāves pabalstam 300 eiro apmērā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Saeimas deputātu vairākums šodien noraidīja opozīcijas deputātu iesniegto priekšlikumu par minimālo dīkstāves pabalsta apmēra noteikšanu, to paredzot 300 eiro lielumā.

Opozīcijas politiķi bija rosinājuši likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" noteikt, ka, ja krīzes skarto nozaru darba devējs nenodarbina darbinieku vai neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības (dīkstāve), darbiniekam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā tiek kompensēta atlīdzība līdz 75% no iepriekšējo sešu mēnešu vidējās atlīdzības apmēra, ne vairāk kā 1000 eiro par kalendāra mēnesi un ne mazāk kā 300 eiro par kalendāra mēnesi.

Deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka patlaban pozitīvā ziņa ir tā, ka valdība nolēma noteikt minimālo dīkstāves pabalstu 130 eiro apmērā, jo vēl pirms dažām dienām labklājības ministe Ramona Petraviča (KPV LV), kad tika diskutēts par šo priekšlikumu, "vēsā mierā teica, ka tas nav vajadzīgs, jo ir taču pašvaldības, kas var cilvēkus atbalstīt ar sociālajiem pabalstiem".

Politiķe akcentēja, ka trešdaļai Latvijas iedzīvotāju nav uzkrājumu, bet 40% iedzīvotāju uzkrājumi ir tik mazi, ka tie neļauj uzturēt mājsaimniecību vairāk nekā divus mēnešus. Ja mēs negribam sociālo spriedzi, tad šis priekšlikums ir jāatbalsta," teica deputāte.

Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) sacīja, ka valdības plāns ir noteikt minimālo dīkstāves pabalsta apjomu, atgādinot, ka opozīcija jau pirms vairākām nedēļām rosināja ieviest minimālo dīkstāves pabalsta apjomu.

"Likās, ka tas ir bezcerīgi, bet, lūk, tas ir noticis! Jums ir iespēja atvieglot valdībai darbu, minimālo dīkstāves pabalsta apmēru nosakot 300 eiro apmērā. Nav jācer, ka sabiedrība pozitīvi pieņems 130 eiro minimālo dīkstāves pabalstu, jo par 130 eiro nevar izdzīvot. Ieklausieties opozīcijas priekšlikumā, jo tā ir tautas balss!" teica Ločmele-Luņova.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Linda Liepiņa aicināja kolēģus atbalstīt minēto priekšlikumu, iepazīstoties arī ar to, kā dzīvo cilvēki šajos krīzes apstākļos.

"Aicinu atkausēt jūsu aukstās ledus sirdis, izlasīt cilvēku vēstules un ieraudzīt, ar kādām problēmām cilvēki šodien saskaras. Kā dzīvo tie cilvēki, kuriem Valsts ieņēmumu dienests atteicis izsniegt dīkstāves pabalstus? Mums nav datu par to, kā dzīvo cilvēki pašizolācijā un darba trūkumā," teica Liepiņa, uzverot, ka aiz katra ierēdņa lēmuma ir konkrēta cilvēka dzīve.

Minēto priekšlikumu Saeimas deputātu vairākums noraidīja.

Gala lēmums par likumprojekta pieņemšanu paredzēts šodien, kad parlaments izskatīs visus tam iesniegtos priekšlikumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu