Mājās ar kaķi: Kā ārkārtējā situācija ietekmē kaķu ikdienu un paradumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Lielai daļai sabiedrības Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ darbi jāturpina mājas apstākļos. Tas paver jaunas iespējas pavadīt daudz vairāk laika kopā ar saviem mājdzīvniekiem. Kā izmainās kaķu uzvedība un vai mājdzīvnieku klātbūtne ietekmē saimnieka darba kvalitāti, sarunā ar portālu "Apollo" komentēja zooveikala "PetCity" eksperte un sertificēta kaķu audzētāja Anžela Fomičeva.

Ko kaķiem nozīmē tas, ka saimnieks strādā no mājām?

Eksperte norāda, ka ir grūti teikt, vai kaķiem par labu nāk tas, ka saimnieks šajā laikā strādā no mājām.

"Kā zinām, kaķi ir neatkarīgi dzīvnieki. Viņiem vajag gan privātumu, gan laiku sev."

"Pēc savas pieredzes varu teikt, ka sākotnēji kaķiem bija nesapratne, kāpēc saimnieks visu dienu ir mājās. Tikmēr suns ir ļoti priecīgs – viņš vienmēr lēkā, grib iekšā, grib ārā.

Pirmajā nedēļā kaķi baigi nenāca klāt. Viņi mēģināja dzīvot savu dzīvi, bet no malas novēroju, ka varbūt es pat viņiem mazliet traucēju," pieredzē dalījās Fomičeva.

Eksperte atklāja, ka pēc kāda laika no rītiem kaķi nākuši un pārbaudījuši, vai saimnieki vispār ir dzīvi.

"Tas pierāda, ka kaķi pielāgojas cilvēku dzīves ritmam un ka viņiem arī ir savs iekšējais pulkstenis."

"Principā ir tā: ja cilvēkam kaut kas mainās, tad arī kaķim ir jāmaina savs dzīvesveids un jāpielāgojas. Tam, protams, ir vajadzīgs laiks, lai kaķi pielāgotos. Kad tas ir izdarīts, tad viņi saprot, ka pašreizējo situāciju viņi var izmantot sev par labu," novēroja kaķu audzētavas īpašniece.

Fomičeva atzīst, ka kaķi pašlaik apzinās, ka vairs nav nepieciešamības ēdiena bļodiņu atstāt pilnu visu dienu. "Tāpat viņi prasa lielāku uzmanību un vairāk kārumu. Galvenais secinājums ir tāds, ka kaķi sajūt pašreizējās izmaiņas un neizprot, cik ilgu laiku tā turpināsies. Tiesa, ar laiku viņi pielāgojas un sāk izmantot to dažādiem labumiem."

Izmaiņas kaķu uzvedībā

"Kaķi, protams, ir lieli guļavas, un, kā viņi to darīja iepriekš, tā viņi to dara arī tagad," sacīja "PetCity" kaķu eksperte.

Fomičeva norāda, ka īpaši šo situāciju izjūtot kaķi, kuru saimnieki ir sociāli aktīvas personas.

"Mājdzīvnieks ir pieradis, ka saimnieks agri no rīta viņu pabaro un dodas prom, bet vēlu vakarā ir mājās. Tagad kaķim ir izbrīns – kāpēc tā?"

Eksperte uzsver, ka šādā gadījumā saimniekam, protams, vajadzētu izmantot katru iespēju pavadīt brīvo laiku kopā ar kaķi.

"Ja vienam saimniekam ir vairāki kaķi, tad skaidrs, ka bez kautiņiem par uzmanību nevarēs iztikt," atklāja Fomičeva.

Kaķu audzētavas īpašniece sacīja, ka kaķi mēdz staigāt līdzi saimniekam, bet vislabprātāk viņi vēro no malas. "Viņi ir klāt un gatavi piedalīties jebkurā darbībā. Tiesa, var būt arī mīnusi – var parādīties kāds jauns niķis."

Protams, darbs no mājām ievieš jaunas korekcijas arī cilvēku ikdienā. Daudzi strādā ar datora palīdzību, kā rezultātā mājās parādās uzlādes vadi, kas ir jauna prakse arī kaķiem. 

"Pēc pieredzes varu teikt, ka kaķi grauž vadus. Tas arī var būt kaut kas jauns kaķiem, jo viņiem nav ierasts, ka ir tik daudz vadu, kuri karājas. Tā var būt vēl viena jauna rotaļlieta, bet tādā gadījumā tā ir ātri jānovāc, lai, pirmkārt, viņi nesabojātu darba lietas un, otrkārt, nesavainotos paši," pamācīja Fomičeva.

Attiecību uzlabošana ar kaķi

"Protams, šajā laikā ir iespējams uzlabot attiecības. Ir vairāki pētījumi par to, kā pareizi uzlabot attiecības, kā to sistemātiski izdarīt, kā spēlēties, lai nerastos greizsirdība," norādīja eksperte.

"Protams, attiecības ilgākā laika posmā kopā uzlabosies un kaķis savu saimnieku nekad bez uzmanības neatstās.

Līdzko viņi redz, ka saimnieks kaut ko dara, tā kaķi uzreiz ir klāt un novēro. Domāju, ka kaķim rodas lielāka drošības un uzticības sajūta, ja saimnieks ir mājās," sacīja Fomičeva.

Eksperte atzīmēja interesantu jautājumu - kā būs pēc tam, kad šī ārkārtas situācija beigsies? Skaidrs, ka pēc ilgstošas atrašanās mājās, atgriezties ierastajā ritmā nebūs viegli nedz cilvēkiem, nedz viņu mājdzīvniekiem. Paies laiks, līdz kaķi atkal pielāgosies vecajam režīmam.

Tas ir līdzīgi kā bērniem, jo viņiem tagad uz skolu un bērnudārzu nav jāiet. Varētu būt tā, ka kaķim var sākties depresija, īpaši, ja dzīvnieks ir viens. Kaķim svarīga ir atgriezeniskā saite, kad viņš saprot, ka nav vientuļš."

Situācija pēc ārkārtējā stāvokļa beigām

Eksperte atzīst, ka pēc ārkārtējās situācijas beigām kaķa uzvedība atkal var mainīties. "Jau ikdienas dzīvē novērojams, ja saimnieks aizbrauc atvaļinājumā vai ilgāku laiku neatrodas mājās, tad kaķi var izrādīt nepatiku."

"Ir zināms, kāds viņiem ir raksturs. Kaķi ļoti skaisti māk parādīt, ja viņiem kaut kas nepatīk.

Viņi var, piemēram, pačurāt kaut kur, kas nozīmē, ka viņi iezīmē savu teritoriju. Tāpat var atstāt arī nepatīkamas dāvanas – savus izkārnījumus," novērojumos dalījās Fomičeva.

Eksperte atzīmē, ka kaķiem ir raksturīgi signalizēt, ja kaut kas ir mainījies un viņiem tas nepatīk.

"Tādā veidā viņi parāda, ka par kaut ko pārdzīvo. Savukārt tas ir vienīgais veids, kā viņi var to izrādīt."

Fomičeva norāda, ka šādā situācijā saimniekiem ir jāpadomā, kā izeju no šīs ārkārtējās situācijas mājdzīvniekiem padarīt mazāk traumatisku.

"Ir arī ļoti jūtīgi kaķi, kuri tiešām var sākt stresot, kā rezultātā viņi var kļūt ļoti bailīgi. Sliktākajā gadījumā pat nepieciešamas nomierinošās zāles. Galvenais, ko darīt, kad ārkārtējā situācija beigsies, – pēc darba vajadzētu pievērst papildu uzmanību (paspēlēties un kopīgi pavadīt laiku).

Izmaiņas cilvēka uzvedībā

"Par cilvēka uzvedības izmaiņām runājot, šeit daudz kas ir atkarīgs no paša cilvēka. Ir skaidrs, ka dzīvnieka klātbūtne var novērst uzmanību un ietekmēt darba kvalitāti. Tiesa, no otras puses, tā kā tagad esam norobežoti no sociālās dzīves, tad kaķi var kļūt par tās aizstājējiem, īpaši cilvēkiem, kuri dzīvo vieni," atzīmē eksperte, sakot, ka "šis ir koks ar diviem galiem".

"Tādā veidā cilvēki apzinās, ka viņi nav vieni, un pat nekautrējās parunāties ar mājdzīvnieku. Kaķi tomēr arī ir dzīvas būtnes, un viņi var dot savu pienesumu šajā ziņā," norāda Fomičeva.

"PetCity" kaķu eksperte atzīmē: ja mājdzīvnieks ir izvēlējies pievērst uzmanību, tad viņš to darīs. "Viņi var uzkāpt uz datora klaviatūras vai vēl kaut ko citu darīt. Kad saimniekam notiek video sapulce, kaķiem ir tendence kaut ko nogāzt vai ielīst kadrā. Tiesa, tagad arī daudzi uzņēmumi atļauj uz birojiem ņemt līdzi suņus, jo tas uzlabojot darba kvalitāti."

Kā pareizi pavadīt laiku kopā ar kaķiem ārkārtējās situācijas laikā?

"Šajā laikā es neieteiktu kaķus īpaši lutināt, jo tad, kad atgriezīsimies normālā dzīvē, cilvēki, lielākoties, to pārstās darīt.

Ir jāapzinās, ka gan dzīvniekam, gan saimniekam katram ir savs privātais laiks," atzīmēja Fomičeva.

"Protams, ir jāizmanto iespējas paspēlēties un lieku reizi samīļot viņus. Ja ir vairāk brīvā laika, tad ieteicams pašiem uzbūvēt kaķiem rotaļlietas un atklāt sevi," sacīja eksperte.

Fomičeva norādīja, ka ar bērniem gan esot citādāk – ieteicams neaizrauties ar kaķu mīļošanu. "Kā nekā bērniem tagad uz skolu nav jāiet un vairāk laika sanāk pavadīt mājās, bet jābūt uzmanīgiem, jo pārlieku liela uzbāzība kaķi var novest pie depresijas. Principā jādzīvo katram sava dzīve un, ja kaķis izvēlas atnākt, tad, protams, paspēlējamies vai samīļojam viņu."

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu