"Nezinu, kā pabarot bērnus." Restorāna "Lido" darbinieki sūdzas par algām 100 eiro apmērā (44)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Lido" atpūtas centrs.
"Lido" atpūtas centrs. Foto: Zane Bitere / LETA

Covid-19 ierobežošanas dēļ dīkstāvē devušies daudzi uzņēmumi, un arī restorānu ķēde "Lido" nav izņēmums. Uzņēmuma darbinieki par darbu martā saņēmuši vien simt eiro lielu atalgojumu, kaut strādājuši teju 20 dienu, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu".

"Lido" darbinieki ir apmulsuši un neziņā, jo cerētās pēdējās darba algas vietā bankas kontā ienākusi daudz mazāka summa, kā gaidīts. 

"Nezinu, kā bērnus pabarot, kā mašīnā benzīnu ieliet, kā rēķinus apmaksāt? Kurš kredīta devējs atļaus nemaksāt kredītu? Nav bail vairs no vīrusa, bet no bada un nabadzības gan. Tas nav normāli, ka ieskaita šādu summu! Ja Ķirsona kungam iedotu 100 eiro uz diviem mēnešiem, vai viņš varētu dzīvot ar šādu summu?" stāstīja kāda "Lido" darbiniece.

Darbiniekiem, kas gatavo ēdienu un apkalpo klientus, darba algu maksā par nostrādātajām stundām. 19. marts viņiem bija pēdējā maiņa, pēc tam sākās garāka pauze.

"Sēdējām, gaidījām algu. Tieši pirms Lieldienām tika paziņots, ka alga netiks izmaksāta par darbu no 1. līdz 19. martam. Samaksāts vien simts eiro katram. Protams, visi sašutuši. Ar tiem 100 eiro ir par maz. Bijām rēķinājuši, ka saņemsim visu algu par periodu, kurā strādājām," turpināja "Lido" darbiniece.

"Lido" situāciju nenoliedz. Darbiniekiem būtu bijis jāsaprot, ka uzņēmums nonācis finansiālās grūtībās un iespējas algas izmaksās šobrīd vienkārši nav.

"Aprīlī diemžēl mūsu finansiālā situācija jau bija tāda, ka mēs spējām izmaksāt algas tikai daļēji. Ņemot vērā ārkārtas situāciju, mēs bijām spiesti restorānus slēgt, līdz ar to uzņēmums šai laikā palicis bez ienākumiem," pastāstīja "Lido" valdes loceklis Rasmuss Pētersons.

Tomēr atstāt darbiniekus bez nopelnītās algas neļauj nedz likums, nedz arī ārkārtējās situācijas nosacījumi.

"Darba devējam ir pienākums darba līgumā noteiktajā laikā izmaksāt darba samaksu. Nav pieļaujamas nekādas atkāpes, ne pēc pusgada izmaksāt vai vēl pēc ilgāka laika," uzsver Valsts darba inspekcijas Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa.

Līdz 19. martam uzņēmums netika slēgts un visi esot strādājuši kā parasti. Daudzi strādāja no deviņiem rītā līdz deviņiem vakarā.

"Par tām 19 dienām, ko mēs strādājām, es uzskatu, ka bija jāizmaksā pilnīgi viss, jo tad vēl nebija sākusies krīzes situācija valstī. Mums bija ietirgojums. Brīvdienās bija pat ļoti labs ietirgojums. Tā ir tā pēdējā alga, ko mēs esam arī nopelnījuši. Neredzu iemeslu, lai to ieturētu," pastāstīja darbiniece.

Kad darbiniekiem izmaksās visu atalgojumu par viņu darbu martā, "Lido" pārstāvis nespēj atbildēt.

"Ir grūti šodien atbildēt. Situācija mainās diezgan strauji. Mēs nezinām, kurš ir tas brīdis, kad varēsim atsākt strādāt. Šobrīd es atturētos no konkrēta datuma nosaukšanas. Mēs noteikti sazināsimies ar katru darbinieku un informēsim, kad tas varētu notikt," turpināja Pētersons. 

Dienā, kad notika intervija, parādījās arī ziņa, ka vismaz dīkstāves pabalsts par to periodu, kad sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums marta otrā pusē jau bija slēgts, 633 "Lido" darbiniekiem jau ir pārskaitīts. 

Pārskaitītā nauda gan nav neizmaksātā darba alga par periodu līdz 19. martam, bet gan dīkstāves pabalsts. Kad "Lido" darbinieki saņems atlikušo darba algu, joprojām nav zināms.

Kā ziņo LTV raidījums "Panorāma", šīs sūdzības tagad izmeklē Valsts darba inspekcija. 

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu