AM: Covid-19 pandēmijas laikā notiek arvien agresīvāki informatīvie uzbrukumi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Artis Pabriks.
Artis Pabriks. Foto: Zane Berzina

Jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 pandēmijas laikā gan pret Latvijas Aizsardzības ministriju (AM), gan citām NATO struktūrām tiek vērsti arvien agresīvāki informatīvie uzbrukumi, aģentūrai LETA pauda ministrijā.

Pēdējais no tiem vērsts ar angļu valodā rakstošā portāla "TheDuran.com" starpniecību, kurā izplatīts viltus vēstījums par it kā 20 līdz 21 saslimušo karavīru NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā sastāvā.

"Šādi tendenciozi uzbrukuma mēģinājumi informatīvajā telpā liecina par zināmu potenciālā pretinieka mazvērtības kompleksu. Ja kāds vēlas baidīties no pāris tūkstošiem sabiedroto kādā no Baltijas valstīm, patstāvīgi cenšoties tos apmelot it visā, tad tas nozīmē, ka, vai nu šādu ziņu autoram kaut kas nav kārtībā ar pašapziņu, vai arī kaut kādā politiskajā līmenī kādā no mūsu kaimiņvalstīm ir pilnīgs apjukums, kas liecina, ka viņi paši netiek galā ar savām Covid-19 problēmām," norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pēc viņa teiktā, "tādēļ tiek izvēlēts ceļš par labu rādīšanai ar pirkstiem uz kaimiņiem, sakot ka viņiem deg". 

"Turklāt atšķirībā no vienas otras Latvijas Austrumu kaimiņvalsts, mēs neslēpjam Covid-19 skarto skaitu," komentēja amatpersona, vēršot uzmanību, ka laikā, kad pasaulē plosās Covid-19, Rietumvalstīm naidīgie spēki šo situāciju mēģina izmantot savā labā.  

AM informē, ka NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Ēriks Eindžels, uz ko kā informācijas avotu atsaucas raksta autors, dienesta laikā Latvijā nav sniedzis intervijas Latvijas medijiem. Tādējādi nepatiess ir fakts, ka ziņas par it kā saslimušajiem karavīriem būtu izplatījis viņš.

Turklāt, neraugoties uz izplatīto dezinformāciju, raksta autors - kāds Edgars Palldis -, rakstā pieļāvis vairākas kļūdas, uzsvēra AM. Pirmkārt, virsrakstā vēstīts, ka Latvijā ar Covid-19 sasirguši 20 Kanādas kontingenta karavīri. Otrkārt, NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera pulkvežleitnanta Eindžela viltus citātā jau figurē cits skaitlis - 21 Covid-19 pozitīvs karavīrs. Tāpat Palldis izrādījis nekompetenci, atlasot ilustrāciju savai viltus ziņai - tā vietā, lai atainotu Kanādas kontingenta karavīrus, viņš publicējis attēlu ar Latvijas karavīriem mācību laikā.

Vienlaikus ministrijā norāda, ka līdz šim gan Latvijas, gan Latvijā dislocēto sabiedroto karavīru vidū konstatēti četri saslimšanas gadījumi ar Covid-19, turklāt lielākā daļa karavīru jau ir izārstējušies.

Ministrija arī vērš uzmanību, ka šī nav pirmā reize, kad ar portāla "TheDuran.com" starpniecību tiek izplatīti viltus vēstījumi.

Jau ziņots, ka nesen Latvijas AM bija saņēmusi viltus ziņu, kurā e-pasta vēstules veidā pārsūtīta itkā NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga parakstīta vēstule Lietuvas aizsardzības ministram Raimundam Karoblim par NATO spēku izvešanu.

Vēstulē apgalvots, ka NATO izvedīs paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīrus no Lietuvas saistībā ar Covid-19 izraisīto krīzi.

Pabriks iepriekš norādīja, ka NATO ir apliecinājusi, ka izsūtītā vēstule ir nepatiesa, atkārtoti uzsverot apņemšanos saglabāt savu klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā, kur izvietotas daudznacionālās kaujas grupas.

Baltijas valstīs un Polijā izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot tās solidaritāti un apņēmību aizstāvēties pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido ap 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu