ASV zinātnieki: Saules gaisma ātri iznīcina Covid-19 (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Laboratorija. Ilustratīvs attēls.
Laboratorija. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Jauno koronavīrusu ātri iznīcina saules gaisma, konstatēts jaunā ASV zinātnieku pētījumā, par kuru ceturtdien pavēstīja augsta ASV amatpersona.

Šis pētījums vēl nav publicēts, un tam vēl jāveic iekšējs novērtējums.

Iekšzemes drošības ministra zinātnes un tehnoloģijas padomnieks Viljams Braiens paziņoja reportieriem Baltajā namā, ka valdības zinātnieki ir konstatējuši, ka ultravioletie saules stari spēcīgi ietekmē šo patogēnu, tātad ir cerība, ka vasarā Covid-19 izplatība varētu mazināties.

"Mūsu līdz šim vissatriecošākais novērojums ir saules gaismas spēcīgais efekts vīrusa nogalināšanā gan uz virsmām, gan gaisā," sacīja Braiens.

"Mēs esam redzējuši līdzīgu efektu arī ar temperatūru un mitrumu, kad temperatūras vai mitruma, vai abu kopā palielināšana ir nelabvēlīgāka vīrusam."

Pētījums vēl nav publicēts, tāpēc neatkarīgiem ekspertiem ir grūti komentēt, kāda bijusi tajā izmantotā metodoloģija.

Tas, ka ultravioletai gaismai ir sterilizējošs efekts, ir jau sen zināms, jo šis starojums bojā vīrusa ģenētisko materiālu un tā reprodukcijas spēju.

Svarīgs jautājums gan ir par to, kāda bijusi eksperimentā izmantotās ultravioletās gaismas intensitāte un viļņa garums, un vai tas precīzi atbilst dabiskās gaismas apstākļiem vasarā.

Braiens dalījās ar eksperimenta, kuru veicis Nacionālais bioaizsardzības analīzes un pretpasākumu centrs Mērilendā, galvenajiem secinājumiem.

Tajā konstatēts, ka vīrusa pussabrukšanas periods ir 18 stundas uz neporainas virsmas 21-24 grādu temperatūrā pēc Celsija ar mitruma līmeni 20%. Šādas virsmas ir, piemēram, durvju rokturi un nerūsošs tērauds.

Pussabrukšanas periods samazinājās līdz sešām stundām, kad mitruma līmenis pieauga līdz 80%, un līdz divām minūtēm, kad šim mitruma līmenim pievienojās saules gaisma.

Kad vīruss atradās gaisā aerosola veidā, tā pussabrukšanas periods bija viena stunda 21-24 grādu temperatūrā pēc Celsija ar mitruma līmeni 20%. Saules gaismas klātbūtnē tas saruka līdz pusotrai minūtei.

Braiens secināja, ka vasarīgi laikapstākļi "radīs vidi, kurā [vīrusa] pārnešana var samazināties". Viņš piebilda, ka izplatības samazināšana nenozīmē patogēna pilnīgu iznīcināšanu un sociālās distancēšanas noteikumus nevar pilnīgi atcelt.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu