Speciālisti: Covid-19 antivielu eksprestesti ir maldinoši (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes. Ilustratīvs foto.
Covid-19 analīzes. Ilustratīvs foto. Foto: AP/Scanpix

nternetā arvien vairāk tiek reklamēti tā dēvētie Covid-19 antivielu testi, kurus var izmantot arī mājas apstākļos.  Aptiekās gan šie testi vēl joprojām netiek pārdoti, un Veselības inspekcija stingri aicina tos neizmantot, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Speciālisti uzsver, ka eksprestesti, kas uzrāda asinīs esošās antivielas, var būt neprecīzi un maldinoši, un vairāk lietojami pētniecībā.

"Mēs izmantosim un pētīsim, bet, lai tieši diagnosticētu [saslimšanu], šo antivielu testu nevajadzētu izmantot," uzsvēra Veselības inspekcijas vadītājas vietniece Anita Slokenberga.

"Patlaban arī references laboratorija ir testējusi 29 pacientus, kuri bija Covid-19 pozitīvi, un no 29 pacientiem četriem nav šīs antivielas. Šis tests var būt viltus pozitīvs un viltus negatīvs, līdz ar to šobrīd ir jāizmanto tas, kas valstī ir apstiprināts, - molekulārbioloģiskais tests," sacīja Slokenberga.

Veselības inspekcija aicina cilvēkus, kas nobažījušies par savu veselības stāvokli, vērsties pie ģimenes ārsta.

Otrdien, 21. aprīlī, valdība lēma, ka turpmāk ģimenes ārsti uz valsts apmaksātajām analīzēm varēs nosūtīt jebkuru pacientu ar Covid-19 simptomiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu