Ļāva slāpēs nomirt piecus gadus vecai meitenei. Vācijā tiesā "Islāma valsts" džihādistu par genocīdu pret jezīdiem (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Reuters/ScanPix

Piektdien, 24. aprīlī, Vācijā tiesas priekšā stāsies džihādistu grupējuma "Islāma valsts" loceklis, kurš apsūdzēts genocīdā un slepkavībā saistībā ar to, ka ļāvis slāpēs nomirt piecus gadus vecai jezīdu meitenei, kuru viņš Fallūdžā, Irākas ziemeļos, turējis verdzībā.

37 gadus vecais irākietis Taha al-J. apsūdzēts arī noziegumos pret cilvēci, kara noziegumos un cilvēku tirdzniecībā un viņš tiks tiesāts Frankfurtē.

Viņa laulāta draudzene Vācijas pilsone Dženifera Veniša jau kopš pagājušā gada Minhenē tiek tiesāta saistībā ar apsūdzībām, ka viņa un vīrs slikti izturējušies pret divām jezīdu etnoreliģiskās kopienas pārstāvēm - māti un meitu - un ir vainojami meitas nāvē.

Atbilstoši prokuratūras versijai Taha al-J., kas 2013. gadā pievienojies "Islāma valstij", iegādājies abas jezīdietes kā verdzenes mājas darbiem un turējis viņas gūstā, 2015.gadā "Islāma valsts" okupētajā Fallūdžā dzīvojot kopā ar Venišu.

Viņu mērķis bija "iznīcināt jezīdus, viņu reliģiju un kultūru atbilstoši "Islāma valsts" mērķiem," paziņojusi prokuratūra.

Pāris tiek apsūdzēts, ka viņi piespieduši māti un meitu pāriet islāmā, turējuši badā un slāpēs, situši.

Taha al-J. pieķēdējis piecus gadus veco meiteni pie loga ārpus mājas svelmē, kas sasniegusi 50 grādus. Meitene tad nomirusi no slāpēm.

"Apsūdzētais uzskatīja - ir iespējams, ka meitene var nomirt - un, daudz nedomājot, ar to rēķinājās," norādījusi prokuratūra.

Taha al-J. tika aizturēts Grieķijā 2019. gada maijā un atrodas apcietinājumā Vācijā kopš oktobra.

Venišas prāva sākās Minhenē pagājušā aprīlī. 

Viņa "Islāma valstī" tika savervēta 2015. gada vidū, bet vēlāk aizturēta Turcijā, izdota Vācijai, bet netika notiesāta.

Viņa atkal tika aizturēta 2018. gada jūnijā, kad par jezīdu bērna nāvi bija runājusi ar policijas ziņotāju. Viņai bija radusies pārliecība, ka šis cilvēks palīdzēs viņai atgriezties "Islāma valsts" teritorijā. 

"Islāma valsts" uzskata jezīdus par neticīgajiem un apzināti izvērsa vardarbību pret šo kopienu, arī seksuāli paverdzinot sievietes un meitenes.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

"Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu