Likumā neparedz iespēju pašvaldību vēlēšanās startēt vēlētāju apvienībām (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Saeimas vairākums šodien otrajā lasījumā nolēma likumā neparedzēt iespēju pēc administratīvi teritoriālās reformas (ATR) veikšanas pašvaldību vēlēšanās startēt vēlētāju apvienībām.

Sākotnēji tika noraidīts Valsts prezidenta Egila Levita priekšlikums, kas būtu ļāvis pēc reformas pašvaldību vēlēšanās neatkarīgi startēt vēlētāju apvienībām. Vairāki opozīcijas deputāti šodien debatēs aicināja atbalstīt Levita priekšlikumu, akcentējot vēlētāju apvienību nozīmību demokrātijā.

Pēc tam tika noraidīts alternatīvs priekšlikumu, kas būtu paredzējis, ka pašvaldību vēlēšanās vēlētāju apvienības varētu startēt kopā ar kādu partiju vai partijām. Šo priekšlikumu asi kritizēja opozīcijas deputāti, dēvējot to par ņirgāšanos par demokrātiju un fikciju.

Deputātu vairākums nolēma no likumprojekta izslēgt normu, ka vēlētāju apvienības var startēt vēlēšanās pašvaldību novados, kuros iedzīvotāju skaits ir mazāks par 5000. Šo normu tika rosināts izslēgt, jo pēc ATR veikšanas tiek pieļauts, ka vairs varētu nebūt novadi ar tik mazu iedzīvotāju skaitu, uz ko šī norma attiektos.

Opozīcijas deputāti asi kritizēja lēmumu neparedzēt iespēju pašvaldību vēlēšanās startēt vēlētāju apvienībām.

ATR plānots veikt 2021.gada vidū.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu