Pašvaldība nojauc bīstamu māju Jelgavā. Izdevumus piedzīs no dzīvokļu īpašniekiem (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Būvgruži. Ilustratīvs foto
Būvgruži. Ilustratīvs foto Foto: Pixabay

Šonedēļ Jelgavas pašvaldība sākusi bīstamās ēkas Zirgu ielā 36 nojaukšanu, izdevumus pēc tam piedzenot no dzīvokļu īpašniekiem, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Ēku, kuras tehniskais stāvoklis radīja apdraudējumu cilvēkiem un degradēja pilsētvidi, Būvvalde aizliedza ekspluatēt jau 2018.gadā, bet pagājušajā gada nogalē ar domes lēmumu mājas īpašniekiem tika uzdots namu nojaukt. Tā kā īpašnieki to nav veikuši, ēkas nojaukšanu īsteno pašvaldība.

Ēkā Zirgu ielā 36 bija seši dzīvokļi. Ņemot vērā to, ka dzīvokļu īpašnieki vairāku gadu laikā tā arī neveica nekādus pasākumus, lai novērstu ēkas bīstamību, un nams bojā ainavu, saskaņā ar Būvniecības likuma normām ēka bija jānojauc.

Pašvaldības administrācijas Pašvaldības īpašumu pārvaldes vadītāja Sigita Beļaka informēja, ka iepirkuma rezultātā ēkas nojaukšanu veic SIA "Zemgales Būvserviss". Kopējās darbu izmaksas ir 17 560 eiro. 

"Šī summa proporcionāli īpašumā esošajai ēkas kopīpašuma domājamai daļai būs jāsedz visiem dzīvokļu īpašniekiem," skaidroja Beļaka.

Kā ziņots, 2016. gadā Būvvaldes speciālisti apsekoja ēku un, veicot vizuālo apskati, konstatēja, ka tā ir sliktā tehniskā stāvoklī un vizuāli bojā pilsētas ainavu. Pēc apsekošanas dzīvokļu īpašniekiem kopā ar apsaimniekotāju uzdots kopsapulcē risināt jautājumu par ēkas konstrukciju detalizētu tehniskās apsekošanas organizēšanu, lai izvērtētu tās tehnisko stāvokli.

Tāpat pēc pašvaldības pasūtījuma veikta tehniskās apsekošana, kurā secināts, ka atsevišķas mājas konstrukcijas ir avārijas stāvoklī un būves ekspluatācija nav ieteicama. 

Pēc atkārtotas pārbaudes dzīvokļu īpašniekiem vēlreiz uzdots ēku sakārtot, vienlaikus aizliedzot māju ekspluatēt, līdz bīstamība tiks novērsta.

Taču, ņemot vērā to, ka dzīvokļu īpašnieki nav veikuši nekādus pasākumus, lai novērstu bīstamību un ēka joprojām ir tādā tehniskajā stāvoklī, ka ir bīstama un bojā ainavu, tad ēka būs jānojauc. Ar domes lēmumu pērnā gada nogalē to bija uzdots izdarīt nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz 2020. gada 20. janvārim.

Pašvaldības pārstāve Egita Veinberga aģentūrai LETA skaidroja, ka trīs dzīvokļi ir pašvaldības īpašums, un visi īrnieki izvietoti citās dzīvojamajās platībās. Savukārt no pārējiem trim reāli apdzīvots bija tikai viens, kas iegūts uz mantojuma pamata, un šī dzīvokļa mantiniecei izīrēts pašvaldības dzīvoklis. Ar diviem pārējiem īpašniekiem Būvvaldei ilgstoši nav izdevies sazināties pēc deklarētās dzīvesvietas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu