Čehijā un Izraēlā atvieglo Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pāris Prāgas vecpilsētas laukumā.
Pāris Prāgas vecpilsētas laukumā. Foto: EPA/Scanpix

Čehija piektdien, 24. aprīlī, ievērojami atvieglojusi ierobežojumus, kas tikuši ieviesti nolūkā iegrožot jaunā koronavīrusa izplatību, un čehiem atkal atļauts izceļot no valsts.

Premjerministrs Andrejs Babišs šādu lēmumu pieņēmis negaidīti strauji, reaģējot uz tiesas lēmumu, ar kuru atzīts, ka ieviestie ierobežojumi formāli ir pretlikumīgi.

Čehijas varasiestādes tomēr līdz 14. maijam saglabās ar Covid-19 saistīto kontroli uz robežas ar Vāciju un Austriju, paziņojis iekšlietu ministrs Jans Hamāčeks.

Tomēr čehiem, kas strādā Vācijā vai Austrijā, būs ļauts pārvietoties, ja viņu rīcībā būs attiecīgs sertifikāts, kas izsniegts ne agrāk kā pirms divām nedēļām, un ja tie nav inficēti.

Paātrināta arī pakāpeniski uzsāktā epidēmijas dēļ slēgto uzņēmumu atvēršana. "Mēs nedrīkstam zaudēt vēl vienu dienu, pirms varam restartēt ekonomiku, taču neapdraudot veselību," norādījis tirdzniecības ministrs Karels Havlīčeks.

Veselības ministrija paziņojusi, ka ar pirmdienu darbu atsāks peldu kūrorti, taču sākotnēji tie apkalpos vienīgi Čehijas pilsoņus.

Tomēr joprojām būs liegts vienkopus pulcēties vairāk nekā desmit cilvēkiem, un ārkārtējais stāvoklis pagarināts līdz 25. maijam.

Ārlietu ministrija brīdinājusi pilsoņus tomēr atturēties no ceļojumiem uz ārvalstīm, izņemot gadījumus, kad to prasa ārkārtēji apstākļi. Ministrija arī norādījusi, ka daudzas valstis joprojām liedz ārvalstnieku ieceļošanu.

Valdība atvieglojusi ieviestos ierobežojumus, jo Covid-19 izplatības temps Čehijā joprojām ir zems. Kopumā valstī reģistrēti 7188 inficēšanās gadījumi, un 213 inficētie ir miruši.

Savukārt Izraēla no svētdienas atcels daudzus pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus, ļaujot atsākt darbu visiem veikaliem, izņemot lielveikalus, piektdien paziņojusi valdība.

Tomēr apmeklētāju skaits veikalos tiks ierobežots, un veikaliem jānodrošina sociālā distancēšanās un higiēnas normu ievērošana. Pircējiem arī būs jāvalkā sejas maskas.

No svētdienas darbu atsākt atļauts arī frizētavām un skaistumkopšanas saloniem.

Ierobežojumi atvieglotā variantā būs spēkā līdz 3. maijam, kad tiks lemts par tālākiem atvieglojumiem, paziņoja valdība.

Tomēr iedzīvotājiem vēl arvien jāuzturas 100 metru rādiusā ap savu dzīvesvietu, vai 500 metru rādiusā sportojot, norādīja mediji.

Izraēla jau pagājušo svētdien atviegloja daļu ierobežojumu, kas noteikti cīņā ar jauno koronavīrusu. Tostarp darbā tika atļauts atgriezties 30% darbinieku, salīdzinot ar 15%, kuri strādāja līdz tam. Tika atvērti arī vairāku tipu veikali, tai skaitā elektropreču veikali.

Izraēlā līdz šim inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta 14 882 cilvēkiem, no kuriem 193 miruši no šī vīrusa izraisītās slimības Covid-19. 5685 cilvēki tiek uzskatīti par atlabušiem no Covid-19, liecina Veselības ministrijas sniegtā informācija.

Arī Itālija gatavojas pakāpeniski atvieglot jaunā koronavīrusa dēļ noteiktos ierobežojumus nākamo četru nedēļu laikā, piektdien ziņo Itālijas mediji, taču oficiāli šī informācija nav apstiprināta.

"Nākamās četras pirmdienas iezīmēs valsts atvēršanu" pēc daudzajiem ierobežojumiem, kas tika ieviesti pagājušajā mēnesī, lai iegrožotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, vēsta laikraksts "Corriere della Sera".

Itālijā ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 miruši jau vismaz 25 500 cilvēki, kas ir otrs lielākais mirušo skaits pasaulē pēc ASV.

"Viss atkarīgs no inficēšanās līknes," norāda "Corriere della Sera". Ja tā vēlreiz nekāps, no 27. aprīļa darbu varēs atsākt rūpnīcas, kas ražo lauksaimniecības un mežsaimniecības aprīkojumu, vēsta laikraksts.

Savukārt no 4. maija varēs atsākties būvdarbi un darbs modes un tekstila nozarēs, bet vēl nedēļu vēlāk durvis vērs apģērbu, apavu un citi veikali.

Visbeidzot, no 18. maija darbu varēs atsākt bāri, restorāni un frizētavas, ziņo "Corriere della Sera".

Citi Itālijas mediji vēsta, ka bāri un restorāni varētu tikt atvērti  maija otrajā pusē.

Sociālās distancēšanās noteikumi un stingras higiēnas normas paliks spēkā arī turpmāk.

Veikali ar 40 kvadrātmetru lielām telpām vai mazākām drīkstēs vienā laikā uzņemt tikai vienu pircēju. Bāriem un restorāniem būs jānodrošina viena metra distance starp apmeklētājiem, un telpās, ja iespējams, jāizslēdz gaisa kondicionieri.

No visam valstīm, kuras skāris jaunais koronavīruss, Itālijā stingrie ierobežojumi ir spēkā visilgāk.

Itālijā iedzīvotājiem bez svarīga iemesla mājas atstāt aizliegts kopš 9.marta, un 12.martā valdība lika slēgt visus veikalus, izņemot pārtikas veikalus un aptiekas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu