Akciju un naftas cenas krītas Eiropā, mazinoties cerībām uz Covid-19 medikamentu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SCANPIX

Akciju un naftas cenas piektdien pieauga ASV, bet Eiropā tās kritās, mazinoties cerībām uz ātru medikamenta atrašanu Covid-19 pacientu izārstēšanai. Investoru pārliecībai deva triecienu arī jauni nelabvēlīgi ekonomikas dati.

Investori "slikti reaģēja" uz ziņām, ka ka potenciāls medikaments Covid-19 ārstēšanai "remdesivir", kuru izstrādā uzņēmums "Gilead Sciences", nav izturējis pirmos izmēģinājumus, sacīja "Oanda" analītiķis Kreigs Erlams.

"Pirms tam šonedēļ tas bija cerības stars, un mēs jau mācāmies no kļūdām pēc pārāk lielas sajūsmas par šiem ārstēšanas līdzekļiem agrīnās izmēģinājumu stadijās," teica Erlams.

Galvenie Eiropas biržu indeksi noslēdza tirdzniecības sesiju ar kritumu, bet Volstrītā bija kāpums. Nedēļas gaitā Volstrītas indeksi gan ir kritušies pirmoreiz pēdējās trīs nedēļās, un indekss "Dow Jones Industrial Average" šonedēļ saruka par 1,9%. 

Investoru noskaņojumu uzlaboja šonedēļ ASV pieņemtā jaunā atbalsta pakete mazajiem uzņēmumiem Covid-19 krīzē, neraugoties uz nelabvēlīgiem ekonomikas datiem, tai skaitā Kongresa Budžeta biroja prognozi par ASV ekonomikas sašaurināšanos par 12% otrajā ceturksnī.

"CMC Markets UK" analītiķis Maikls Hjūsons prognozēja, ka tirgi tuvākajās nedēļās "svārstīsies" atkarībā no pretvīrusa medikamentu un vakcīnu izmēģinājumu veiksmēm vai neveiksmēm, "investoriem meklējot mierinājuma druskas".

Kritumu Eiropas biržās veicināja arī ziņas, ka ES līderiem ir atšķirīgi viedokļi par finansiālās glābšanas paketes apmēru, Vācijas biznesa pārliecības rekordzems līmenis aprīlī un Lielbritānijas mazumtirdzniecības rekordstraujš kritums martā.

Naftas cenas bija nestabilas, bet Ņujorkā tās nedaudz pieauga, savukārt Londonā kritās.

Valūtu tirgos britu mārciņas vērtība saruka pret eiro pēc tam, kad Eiropas Savienības (ES) breksita sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pauda vilšanos par progresa trūkumu kārtējā sarunu kārtā par nākotnes attiecībām ar Lielbritāniju pēc tās izstāšanās no bloka.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" piektdien pieauga par 1,1% līdz 23 775,27 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 1,4% līdz 2836,74 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 1,7% līdz 8634,52 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 piektdien kritās par 1,3% līdz 5752,23 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 1,7% līdz 10 336,09 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 1,3% līdz 4393,32 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piektdien pieauga par 3,6% līdz 17,09 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 2,3% līdz 21,81 dolāram par barelu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru piektdien pieauga no 1,0775 līdz 1,0816 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru kāpa no 1,2344 līdz 1,2362 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 107,62 līdz 107,46 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu pieauga no 87,29 līdz 87,46 pensiem par eiro.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu