Zināms, kuras kultūras institūcijas varētu pirmās atsākt darbu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Foto: Zane Bitere/LETA

No kultūras institūcijām pirmie, kas, visticamāk, varēs atgriezties ierastajā darba ritmā, būs bibliotēkas un muzeji, pirmdien, 27. aprīlī, Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā videokonferencē "Par pieņemtajiem lēmumiem kultūras nozarē Covid-19 izplatības ierobežošanā un plānoto turpmāko rīcību ierobežojumu mazināšanā" pauda Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone.

Viņa skaidroja, ka patlaban sadarbībā ar Veselības ministriju tiek meklēti risinājumi tam, ko varēs darīt pēc ārkārtējās situācijas beigām un ko nē. Aizvadītajā nedēļā tika izstrādāts priekšlikums par sanitāro protokolu, kas būtu ievērojams arhīviem, muzejiem un bibliotēkām, kad šīs institūcijas varētu būt atvērtas apmeklētājiem.

Vilsone prognozēja, ka iespējamais atvēršanas laiks varētu būt pēc 12. maija, taču KM aizvien gaida muzeju, bibliotēku un arhīvu speciālistu atbildes par izstrādāto sanitāro protokolu, ko tad izdiskutēs ar VM un virzīs skatīšanai Ministru kabinetā.

Līdzīga sanitārā protokola izstrāde esot saistīta arī ar profesionālo kolektīvu mēģinājumu atsākšanu, ņemot vērā sociālās distancēšanās noteikumus.

Kad abi minētie sanitārie protokoli tiks saskaņoti, turpināsies diskusija, vai līdzīgu pieredzi nevarētu pārņemt arī amatierkolektīvu darbībā, un tad KM plāno diskutēt par to, kad varētu atsākties publisku pasākumu rīkošana iekštelpās un ārtelpās.

KM Arhīvu, bibliotēku un muzeju nodaļas vadītāja Līga Dimante uzsvēra, ka muzeji un bibliotēkas ir gatavi uzņemt apmeklētājus un cer, ka to izdosies īstenot jau no 12.maija.

Viņa norādīja, ka vispirms atvērsies muzeji ar āra teritoriju. Piemēram, Rundāles muzejs jau maija sākumā plānojot atvērt dārzu apmeklētājiem, savukārt publisko muzeju apmeklēšanā vēl ir virkne atrisināmu jautājumu, proti, cilvēku plūsmas pārkārtošana un cilvēku ietilpības sarēķināšana.

Tāpat sākumā muzejos neļaus grupu apmeklējumus un būs nepieciešama iepriekšēja vizītes pieteikšana. Jautājums vēl esot par masku un aizsargstiklu lietošanu, tomēr Dimante vērsa uzmanību, ka muzeji apmeklētājiem nespēs šīs maskas nodrošināt.

Savukārt bibliotēkās esot vieglāk organizējams darbs, turpretī lasītavā esot grūtāk ievērot sociālās distancēšanās noteikumus. Vienlaikus Dimante pastāstīja, ka grāmatas, ko lasītāji atgriež bibliotēkā "zināmu laiku noguļ karantīnā," tad tās apstrādā un novieto plauktos.

Kā vēstīts, no 13. marta līdz 12. maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā aizliegti publiski pasākumi ar cilvēku pulcēšanos, tāpēc nenotiek arī virkne kultūras un izklaides pasākumu, kā arī klātienē nestrādā daudzas bibliotēkas un muzeji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu