Aizkraukles apkārtnē manīts lācis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lācis. Ilustratīvs attēls.
Lācis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Šomēnes Aizkraukles novadā, Muldakmens apkārtnes mežos, manīts lācis, liecina novada pašvaldības publiskotā informācija. 

Ķepaini fiksējušas mežā izvietotās kameras. Muldakmens apkaimes iedzīvotājs pašvaldību informējis, ka lāci tuvējā mežā izvietotā kamera fiksējusi 18. aprīlī ap plkst. 21, bet līdz šim dzīvnieks tur nav ticis manīts. 

Vienlaikus iedzīvotājs paudis, ka lāča parādīšanās ir labs atgādinājums tiem, kas tuvējā apkārtnē brauc pēc lakšiem jeb savvaļas ķiplokiem, un Latvijas Sarkanajā grāmatā ievietotos augus aizsargā ne tikai likums, bet arī ķepainis, kuram savvaļas ķiploki ir liels gardums.

Atsaucoties uz Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālistu sniegto informāciju, pašvaldībā pauda, ka lāči ir ļoti uzmanīgi dzīvnieki, kas parasti pirmie pamana cilvēku un pirmie dodas prom. 

"Ja lācis skatās uz cilvēku, nedrīkst bēgt un skatīties lācim acīs, jo tas var dzīvnieku satracināt. Vēlams lēnām doties prom, paturot dzīvnieku acīs, skaļi runājoties ar ceļa biedriem, lāci vai pašam ar sevi. Jāuzmanās, lai cilvēks nenonāktu starp lāču māti un mazuli, jo šāda situācija var provocēt mātes uzbrukumu," skaidroja DAP.

Iedzīvotāji aicināti atcerieties, ka lācis ir tikpat pārsteigts par satikšanos un nobijies kā cilvēks. 

"Viņa galvenā doma noteikti ir - vai es paspēšu aizbēgt "pa kluso" vai tomēr būs jāaizstāvas? Nekādā gadījumā nebarojiet lāci - normāls un vesels dzīvnieks no cilvēka bēg. Nekādā gadījumā nemēģiniet tuvoties lāčiem - atbilstīgi meža likumiem tie uzskata, ka viņiem ir tiesības uzbrukt jebkuram, kas apdraud viņus vai viņu mazuli," aicina speciālisti.

Vienlaikus pašvaldība lūdz būt uzmanīgiem un nekādā gadījumā nedoties ķepaini meklēt vai fotografēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu