"Šajā dienā tika nolemts veidot kopīgu valsti." Kariņš svinīgā uzrunā sveic Latgales kongresa pasākuma dalībniekus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš
Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš Foto: Ieva Leiniša/LETA

Šajā dienā atzīmējam Latvijas novadu kopību, jo Latgales kongresā tika nolemts veidot kopīgu valsti ar latviešiem Vidzemē un Kurzemē, pirmdien, 27. aprīlī, uzrunājot Latgales kongresa dienas svinīgā pasākuma dalībniekus Saeimā, pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjera birojā aģentūru LETA informēja, ka Kariņš runā norādījis uz Latgales kongresu kā vienu no stūrakmeņiem Latvijas valsts tapšanā. 

"Tās pamatā bija nacionālā apziņa - Vidzemes latvieši, Kurzemes latvieši un Latgales latvieši apzinājās, ka, neskatoties uz atšķirībām, kopīgā bija krietni vairāk nekā ar jebkuru citu iedzīvotāju grupu kaimiņos. Šī spēcīgā apziņa mudināja mūsu vecostēvus un vecāsmātes spert drosmīgu soli un nodibināt Latvijas valsti, apvienojoties latviešu novadiem un izcīnot savu neatkarību. Mēs paturējām savu valodu un identitāti ar visu tās krāšņumu un bagātību atšķirībās, kas pastāv vēl šodien," svinīgajā pasākumā pauda Kariņš.  

Ministru prezidents arī atzīmēja, ka Latvija pēc nedēļas svinēs valstiskās neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanas 30.gadadienu.

"Pirms 30 gadiem atguvām mūsu neatkarību, visi novadi kopā. Ja mēs esam varējuši gadu simtiem vai pat gadu tūkstošiem izdzīvot, tad mēs arī šodien to spējam, neskatoties uz koronavīrusa radītajām grūtībām. Mēs visu pārvarēsim ar vienu svarīgu priekšnosacījumu - līdzīgi kā 1917.gadā, pirms vairāk nekā 100 gadiem - ja turamies kopā, mūsos ir milzu spēks," uzsvēra Kariņš.

Par atceres un atzīmējamo dienu Latgales kongresa diena noteikta 27.aprīlī, un tā iedibināta par godu 1917.gada 27.aprīļa Latgales latviešu kongresam un tā pieņemtajiem lēmumiem, kas bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanu 1918.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu