Nīderlandē Covid-19 skāris divas ūdeļu audzētavas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Nīderlandē divās ūdeļu fermās atklāta saslimšana ar Covid-19. Epidemiologi uzskata, ka dzīvniekus inficējuši to kopēji, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Ūdeļu fermās dzīvniekiem tika novēroti respiratorie simptomi un gremošanas traucējumi. Tāpat pieauga mirstība. Pēc veiktajām analīzēm atklājās, ka tās ir Covid-19 pozitīvas. Tās ir divas dažādas audzētavas, kas savā starpā nav saistītas.

"Tas ir viens pirmajiem gadījumiem, ka kādā lauksaimniecības nozarē tiek konstatēts šis vīruss," norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Šī ziņa ir liels pārsteigums, jo informācija, ka cilvēks inficējis dzīvnieku, parasti notiek retos gadījumos.

"Ir zināmi gadījumi par tīģeru un lauvu saslimšanu ar Covid-19 Ņujorkas zoodārzā. Tāpat zinām gadījumus par Ķīnu un Honkongu, kur kaķi ir inficējušies ar vīrusu. Tāpat ir arī Beļģijā slims kaķis, bet kopumā šo ziņu ir ļoti maz," stāsta Balodis.

Zinātnieki Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā aktīvi pēta Covid-19. Zinātnieki uzsver, ka pret Covid-19 ir jāattiecas ļoti nopietni.

"Liela uzmanība un piesardzība ir jāpievērš dzīvnieku vīrusiem. Kā nekā mēs tomēr esam tādi paši zīdītāji, ja skatāmies pēc uzbūves. Vielmaiņas mehānismi ir ļoti līdzīgi un risks pastāv," norādīja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra padomes priekšsēdētājs Andris Zeltiņš.

Balodis norādīja, ka Latvijas ūdeļu audzētājiem ir rūpīgi jāpievērš uzmanība savu darbinieku veselības stāvoklim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu