ASV gatavas atzīt "Izraēlas darbības valsts suverenitātes paplašināšanai" (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Benijs Gancs un Benjamins Netanjahu
Benijs Gancs un Benjamins Netanjahu Foto: Reuters/ScanPix

ASV pirmdien, 27. aptīlī, paziņoja, ka ir gatavas atzīt Jordānas rietumkrasta teritoriju aneksiju, ko veiktu Izraēla, bet lūdza jauno Izraēlas nacionālās vienotības valdību arī risināt sarunas ar palestīniešiem.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir panācis vienošanos ar bijušo armijas komandieri Beniju Gancu par nacionālās vienotības valdību, lai paliktu amatā. Viņš arī solījis anektēt lielu daļu no okupētā Jordānas rietumkrasta teritorijām, un palestīnieši uzskata, ka aneksija padarītu neiespējamu Tuvo Austrumu konflikta divu valstu risinājumu.

ASV prezidenta Donalda Trampa šogad piedāvāts Tuvo Austrumu miera plāns, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības, ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.  

Netanjahu un Ganca koalīcijas līgumā ir teikts, ka ministru kabinetam pirms aneksijas jākonsultējas ar Vašingtonu.

"Kā mēs esam konsekventi likuši saprast, mēs esam gatavi atzīt Izraēlas darbības Izraēlas suverenitātes paplašināšanai un Izraēlas likumu piemērošanu Jordānas rietumkrasta rajoniem, kurus šī vīzija paredz kā daļu no Izraēlas Valsts," paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre.

Šim solim jābūt "kontekstā ar Izraēlas valdības piekrišanu risināt sarunas ar palestīniešiem atbilstoši aprisēm, kas noteiktas prezidenta Trampa vīzijā," sacīja Valsts departamenta preses sekretāre.

Trampa plāns ļautu Izraēlai anektēt Jordānas rietumkrasta ebreju apmetnes, kas starptautiski atzītas par nelikumīgām, un paplašināt suverenitāti līdz Jordānas upei.

Palestīnieši iegūtu suverēnu demilitarizētu valsti, un viņiem tiktu apsolītas lielas investīcijas.

"Šī ir bezprecedenta un ļoti izdevīga iespēja palestīniešiem," teica Valsts departamenta preses sekretāre.

Šie izteikumi papildina ASV valsts sekretāra Maika Pompeo trešdien sacīto, ka lēmums par to, vai Izraēlai būtu jāanektē liela daļa okupēto Rietumkrasta palestīniešu teritoriju, ir Izraēlas jaunās nacionālās vienotības valdības prerogatīva. 

Koalīcijas līgums paredz, ka Izraēlas kabinets 1.jūlijā var ķerties pie Trampa plāna īstenošanas un aneksijas. Līgumā arī norādīts, ka soļi tiks sperti "pilnā mērā saskaņoti ar Savienotajām Valstīm".

Palestīnieši un Eiropas Savienība ir nopēluši Trapa plānu, norādot, ka ar to faktiski tiek aizvērtas durvis Tuvo Austrumu konflikta divu valstu risinājumam.

Arābu līga plāno šonedēļ sarīkot virtuālu sanāksmi, lai apspriestu šo aneksijas plānu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu